Przeżyłam wyrywanie ósemki i cały ten około ósemkowy harmider , teraz jestem i zaczynam tworzyć. Troszeczkę lżejsza( bo o kilka gram )ruszam ponownie w moją kulinarną przygodę. A dziś zaprezentować chciałbym Wam pychotkowe zakręcone drożdżówki z twarogiem. Nadzieniem oczywiście możecie się bawić w różnych wariacjach można np.użyć dowolnego dżemu, marmolady lub czegokolwiek sobie tam wymarzycie.
Składniki na ok 8-9 sztuk:
35 dag mąki
3,5 dag drożdży świeżych
3/4 szklanki letniego mleka
2 żółtka
1/3 kostki margaryny (najlepiej masła)
3 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego (8g)
szczypta soli
Nadzienie:
20 dag twarogu
żółtko
2 opakowania cukru waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej
W połowie mleka rozpuszczamy drożdże, dodając do nich po łyżce cukru i łyżce mąki. Odstawiamy na 15 minut żeby drożdże ruszyły. W międzyczasie roztapiamy masło. Do dużej miski wsypujemy mąkę i wszystkie pozostałe suche składniki. Dodajemy żółtka, rozczyn oraz resztę mleka a na samiutkim końcu rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ( jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy podsypać je łyżką mąki). Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ja w tym czasie przygotowałam nadzienie: twaróg przecisnęłam przez praskę, następnie wymieszałam go z żółtkiem, mąką i cukrem waniliowym. Bardzo dobrze łączymy. Po upływie godziny ciasto ponownie wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem. Zakładamy do środka jeden bok, a następnie drugi (tak by końce zachodziły na siebie 1-2 cm). Kroimy na 8-9 kawałków. Każdy słodziutki kąsek pośrodku skręcamy wokół własnej osi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki można posmarować białkiem i dodatkowo posypać cukrem waniliowym. Pieczemy 25 minut w 180 C. Dekorujemy lukrem.
Przed upieczeniem wyglądały tak:
No i po wszystkiemu , upieczone, jeszcze cieplutkie wyglądały tak:
Moi kochani dziś Dzień Ochrony Środowiska mam nadzieję, że dziś śmieci trafiały do właściwego kosza :) Eko-ludkiem Szu-Szu nie jest ale dlaczego mamy sobie sami szkodzić skoro udostępniono nam takie superanckie rozwiązania .
buziaków sto milionów dwa :):):):
Wyglądają przepysznie i bardzo skomplikowanie,
OdpowiedzUsuńale Ciocia tak opisała przepis, że może dany radę!!!!
Kiedy będzie nowy wpis ?!??!?!?!?!??!?!?!?!?!