Każdemu się kilka takich małych porad przyda. Zachęcam do zapoznania się z poniższym tekstem a na pewno Wasze wypieki/dania odtąd staną się wręcz idealne. Nie opadający biszkopt:Żeby po upieczeniu biszkopt nie opadł należy upuścić go ( w form ie oczywiście) z wysokości 30 cm na podłogę. Najlepszy sernik pieczony w kąpieli wodnej:Jeśli Wasze serniki po upieczeniu mają być aksamitne i gładkie , jeśli chcecie aby Wasz wypiek nie pękał i nie opadał - upieczcie go w kąpieli wodnej. Kruche ciasto (słodkie):Podstawowa zasada na udane kruche ciasto to stosunek mąki, masła ( koniecznie schłodzone) i cukru w proporcjach: 3:2:1 ( 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru).Całość należy bardzo szybko zagnieść lub umieścić w malakserze i wymieszać. Najlepiej jak ciasto ma bardzo krótki kontakt z naszymi ciepłymi dłońmi. Ugniecione owijamy w folię spożywczą i chłodzimy minimum pół godziny.Wyłożoną ciastem foremkę porządnie należy po nakłuwać ( zapobiegnie to nam wybrzuszaniu się ciasta podczas podpiekania). Rozczyn ze świeżych drożdży:Zdecydowane TAK dla poniższej proporcji , jest to chyba jeden z najlepszych przepisów na drożdżowy rozczyn jaki kiedykolwiek znalazłam. 25 g drożdży świeżych1 łyżka cukru1/4 szklanki letniego mleka3 łyżki mąki pszennejW misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy letnim lekiem. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i dodajemy mąkę. Łączymy, odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz