Obserwatorzy

Szuszu-dobra rada

Każdemu się kilka takich małych porad przyda. Zachęcam do zapoznania się z poniższym tekstem a na pewno Wasze wypieki/dania odtąd staną się wręcz idealne.
 
Nie opadający biszkopt:
Żeby po upieczeniu biszkopt nie opadł należy upuścić go ( w form ie oczywiście) z wysokości 30 cm na podłogę.
 
Najlepszy sernik pieczony w kąpieli wodnej:
Jeśli Wasze serniki po upieczeniu mają być aksamitne i gładkie , jeśli chcecie aby Wasz wypiek nie pękał i nie opadał - upieczcie go w kąpieli wodnej.
 
Kruche ciasto (słodkie):
Podstawowa zasada na udane kruche ciasto to stosunek mąki, masła ( koniecznie schłodzone) i cukru w proporcjach: 3:2:1 ( 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru).
Całość należy bardzo szybko zagnieść lub umieścić w malakserze i wymieszać. Najlepiej jak ciasto ma bardzo krótki kontakt z naszymi ciepłymi dłońmi. Ugniecione owijamy w folię spożywczą i chłodzimy minimum pół godziny.
Wyłożoną ciastem foremkę porządnie należy po nakłuwać ( zapobiegnie to nam wybrzuszaniu się ciasta podczas podpiekania).
 
Rozczyn ze świeżych drożdży:
Zdecydowane TAK dla poniższej  proporcji , jest to chyba jeden z najlepszych przepisów na drożdżowy rozczyn jaki kiedykolwiek znalazłam. 
 
25 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki mąki pszennej
W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy letnim lekiem. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i dodajemy mąkę. Łączymy, odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 30 minut.
 

 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...