Obserwatorzy

czwartek, 11 maja 2017

Lizaki bezowe

No kto by pomyślał, żeby w maju padał śnieg???!!!! :evil: Jakieś niedopatrzenie Pani Wiosny , czy jak???? Wygooglowałam i okazało się , że odbyło się to całkiem niedawno bo w 2011 roku.  Takie to psikusy dostajemy od pogody , ale za co:  pytam, za co????No przecież grzecznie sobie siedzę i coś tam powoli pichcę, staram się żyć zgodnie z naturą i jej "wymogami" , o ogródek dzielnie walczę i dbam ( przeganiając ślimaki :)) . To pytam WHY!!!!!!!!!!!!!!!!!Jest 6-7 C , pada śnieg i zapowiadają się przymrozki :roll:

Będę dzielnie się trzymać, i czekać do tych 20 C w ciągu dnia, może kiedyś nadejdą......a czekanie umili mi pieczenie :) Dziś zapraszam na lizaki bezowe. Hit hitów- szczególnie na rodzinnych imprezkach. Dzieci zakochane :) Nawet moje wybredne niejadki posmakowały- czyli coś magicznego musi w nich być :)

Do wykonania ok. 15 sztuk potrzebujecie:

3 białek

150 g cukru

1 łyżkę mąki ziemniaczanej

szczypty soli

Ponadto:

drewniane patyczki

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier- oczywiście nie przerywamy miksować i mąkę ziemniaczaną. Masą bezową napełniamy szprycę z końcówką gwiazdki i wyciskamy okręgi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,  zaczynając od środka, zataczając coraz większe kółka aż uzyskamy kształt ślimaka.  na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W każde kółko kładziemy drewniany patyczek tak żeby powstał nam lizak. Każdą lukę powstałą po ułożeniu patyczka uzupełniamy masą bezową. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni, wstawiamy blaszkę z lizakami i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i suszymy przez kilka godzin ( robiłam to wieczorem a lizaki po upieczeniu pozostały w piekarniku na noc).

1 2 3 4 5

Słodko wyglądają, słodko smakują , słodko polecam!!!

Buziaczki

11 komentarzy:

  1. ooo super, na pewno skorzystam z przepisu ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super.
    Oto kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł
    zapraszam na murzynka z bezą kokosową
    http://www.obzarciuch.pl/2016/04/murzynek-z-beza-kokosowa.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale to musi być dobre
    polecamy ciasto chałwowe z bezą
    http://www.rondel.pl/2017/05/ciasto-chawowe-z-beza.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł :)
    Zapraszam na domowe lizaki z posypką :)
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/12/domowe-lizaki.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Łoł ! nigdy nie widziałem lizaków bezowych! Muszę kiedyś spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe i zaskakujące.
    http://ocetjablkowy.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Lizaki bezowe! Wow! Czegoś takiego jeszcze nie widziałam!

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...