Obserwatorzy

niedziela, 8 czerwca 2014

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Haj słidi pajki :)

Dziś taka piękna upalna pogoda , że Szu-Szu z rodziną wybrała się nad morze.  Wyprawa nie byle jaka bo spakować i wyprawić dwójkę dzieci i trzeciego męża:) (tatuś taki żarcik) to spore wyzwanie. Ale udało się , upaliliśmy się (tak pięknie mówił mój starszy Mimi)  skosztowaliśmy pysznego dorsza, nawdychaliśmy jodu i do doma. A w domku po tak sytym obiedzie należy się deser. A dziś skromnie ale pysznie czyli rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawkową.

Składniki:

3 szklanki mąki

kostka masła

3 łyżki cukru

5 dag drożdży

jajko

szczypta soli

ok 3/4 szklanki ciepłego mleka

marmolada lub twardy dżem

 

Jajko należy rozetrzeć z drożdżami, solą, mąką, cukrem i miękką margaryną. Dolewamy do tego tyle mleka by wyrobić gładkie i elastyczne ciast o dość zwartej konsystencji. Odstawiamy żeby odpoczęło i wyrosło. Po czasie potrzebnym na wyrośnięcie ciasto dzielimy na kilka kawałków. każdy rozwałkowujemy na kształt koła. każde koło (po kolei) kroimy na 8 trójkątów.  Na każdym z szerszych końców trójkąta nakładamy łyżeczkę dżemu/marmolady. Zwijamy od większego końca tworząc rogaliki.

Ot mi wyszło tak:

2 1

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rogaliki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i zapiekamy na złoto ok. 20 minut w 180 C. Wystudzamy.

Standardowo polewamy lukrem (cukier puder + mleko/woda+ kilka kropili dowolnego aromatu).

 

 

7 4 5 6

 

1 komentarz:

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...