Dziś taka piękna upalna pogoda , że Szu-Szu z rodziną wybrała się nad morze. Wyprawa nie byle jaka bo spakować i wyprawić dwójkę dzieci i trzeciego męża:) (tatuś taki żarcik) to spore wyzwanie. Ale udało się , upaliliśmy się (tak pięknie mówił mój starszy Mimi) skosztowaliśmy pysznego dorsza, nawdychaliśmy jodu i do doma. A w domku po tak sytym obiedzie należy się deser. A dziś skromnie ale pysznie czyli rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawkową.
Składniki:
3 szklanki mąki
kostka masła
3 łyżki cukru
5 dag drożdży
jajko
szczypta soli
ok 3/4 szklanki ciepłego mleka
marmolada lub twardy dżem
Jajko należy rozetrzeć z drożdżami, solą, mąką, cukrem i miękką margaryną. Dolewamy do tego tyle mleka by wyrobić gładkie i elastyczne ciast o dość zwartej konsystencji. Odstawiamy żeby odpoczęło i wyrosło. Po czasie potrzebnym na wyrośnięcie ciasto dzielimy na kilka kawałków. każdy rozwałkowujemy na kształt koła. każde koło (po kolei) kroimy na 8 trójkątów. Na każdym z szerszych końców trójkąta nakładamy łyżeczkę dżemu/marmolady. Zwijamy od większego końca tworząc rogaliki.
Ot mi wyszło tak:
Rogaliki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i zapiekamy na złoto ok. 20 minut w 180 C. Wystudzamy.
Standardowo polewamy lukrem (cukier puder + mleko/woda+ kilka kropili dowolnego aromatu).
Smacznie tu :) Super przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisnazycie2f.blog.pl/