Cudowny weekend miałam, było cieplutko, były kwiaty, byli goście i życzenia, był przepyszny grill no i taki mały drobiazg dla którego tu dziś jestem : bezowy tort z frużeliną z rabarbaru i truskawek. Pierwszy raz w tym roku jadłam tak pyszne, soczyste, czerwoniutkie polskie truskawki. Rewelacja!!!!!!!!!!! ( tatulku dziękuję :))
Potrzebować będziecie na balaty bezowe:
6 dużych białek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Na sos rabarbarowo - truskawkowy:
400 g rabarbaru
250 g truskawek
4 łyżki cukru
5 łyżek wody
Na przełożenie tortu:
600 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodać cukier, łyżka po łyżce. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować.Masę wyłożyć na przygotowane wcześniej 4 blaszki o średnicy około 20 cm . Piec z termoobiegiem przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik ( najlepiej zrobić to na noc). A teraz czas na superancki przyjemnie kwaskowato-słodki sos : Rabarbar obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić go do garnka i dodać truskawki przekrojone na pół, zasypać wszystko cukrem i zalać wodą. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, tylko do zmięknięcia rabarbaru. Jak tylko rabarbar zacznie się rozpadać, szybciutko zdjąć z palnika. Przełożyć masę na sitko, do odsączenia z soku i całkowitego wystudzenia. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubijamy a pod koniec dodajemy cukier puder.
I w tym momencie możemy przystąpić do tworzenia:
kładziemy pierwszy blat bezowy, wykładamy 1/4 część ubitej kremówki, polewamy sosem, przykrywamy drugim blatem, ponownie rozsmarowujemy kremówkę i polewamy sosem. Tak do wykończenia blatów. Na samą górę wykładamy ostatnią porcję śmietany i resztę sosu. Dekorujemy kilkoma przekrojonymi na pół truskawkami i włala, oto on:
Bardzo dobra rada: tort bardzo szybko "topnieje" musicie go od razu spożywać, jest to warunek bezwzględny!!!!
Buziaczków sto milionów dwa Szu-Szu
Pyszności, zapraszam na bezowy deser z borówkami i mascarpone
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/05/bezowy-deser-z-borowkami-i-mascarpone.html
Wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje...muszę koniecznie wypróbować, bo bezy to moja pięta achillesowa ;)
OdpowiedzUsuńWYBORNY ,PRZEPIĘKNY!! JA POLECAM PRZEKŁADANIEC BRZOSKWINIOWY
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka
Super propozycja, polecam tez tort z truskawkami
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/05/tort-z-truskawkami.html
pięknie wygląda :) ja z okazji dnia mamy też zrobiłam mini torcik truskawkowy :) http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/05/tort-truskawkowy.html
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort, polecam też ciasto krakers bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/ciasto-krakers-bez-pieczenia
ale to musi być dobre :) i jakie wysokie, wyszło Ci super :)
OdpowiedzUsuńzobacz mój klasyk z truskawkami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/biszkopt-z-truskawkami.html
pozdrawiam serdecznie!
pyszny i ten z borówkami też, a ja polecam zrobić serowy na bazie domowego sera który mozna zrobić w domu, wszystkie informacje, przepisy i porady na http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
OdpowiedzUsuńWygląda mega bombowo.
OdpowiedzUsuńPolecam też taką wersję
http://inews.com.pl/WordPress3/tort-bezowy
Pasowałaby jeszcze czekolada.
OdpowiedzUsuńObłędny !!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńwow!!! to coś dla mnie, uwielbiam takie torciki :-)
OdpowiedzUsuńwww.kuchniaipodroze.blogspot.com
Przecudnie się prezentuje!!!! :-)
OdpowiedzUsuńwww.hotelowerecenzje.blogspot.com
uwielbiam truskawki!
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/search?q=truskawki&x=0&y=0
Wygląda to apetycznie, ale nie wiem, czy moja wątroba by to wytrzymała...:)
OdpowiedzUsuńMoże truskawki z zielonym pieprzem? - http://www.stachurska.eu/?p=14156 .
OdpowiedzUsuńJejciu jak to pięknie wygląda! Musi smakować genialnie!
OdpowiedzUsuńAle mam smaka na taki torcik, coś mi się wydaje, że chyba szybko się skuszę, chociaż trochę się obawiam, ze beza zamiast tak ładnie urosnąć mi się rozleje :) Pozdrawiam www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda iobłędnie smakuje : ))))
OdpowiedzUsuńBył przepyszny i zniknął błyskawicznie! Gratulacje dla Pani Domu : )
dziękuję :):)
OdpowiedzUsuńpitu pitu aż miło na serduchu się zrobiło
byleby natchnienie i chęci mnie nie opuściły