Obserwatorzy

niedziela, 18 maja 2014

Ziemniaki do grilla

No cześć :)

Dziś pojedziemy znowu ziemniaczanie , ale tylko ze względu na to, że po pierwsze prezentowane poniżej "danie" :)wprost idealnie pasuje do grillowego mięska po drugie zaczęły przecież pojawiać się młode ziemniaczki!!!!!No i jak tu nie grzeszyć :):)Zatem przedstawiam przepis na ziemniaki zapiekane z oscypkiem.Poniżej  pokrótce opisuję czego Szu-Szu potrzebowała:

ok. 2 kg najlepiej młodych ziemniaków jeśli ich  nie użyjecie tragedii nie będzie

30 dag wędzonego boczku

15 dag sera żółtego

mały oscypek

masło do wysmarowania formy

odrobina przyprawy do ziemniaków

sól, pieprz

 

Ziemniaki gotujemy, prawie do miękkości, mogą być trochę twardawe - dojdą w pieczeniu. Kroimy w grube plastry. Do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy wkładamy ziemniaki układając je warstwami.  Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek. Przekładamy go na ziemniaki. Posypujemy wszystko delikatnie przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Obficie posypujemy startym żółtym serem oraz oscypek. Wkładamy wszystko do piekarnika pieczemy w 190 C do zarumienienia się sera. Mniam mniam ...:):)

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papatki Szu-Szu :):)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...