Obserwatorzy

niedziela, 25 maja 2014

Bezowy tort z frużeliną z rabarbaru i truskawek

Haj :):):)

Cudowny weekend miałam, było cieplutko, były kwiaty, byli goście i życzenia, był przepyszny grill no i taki mały drobiazg dla którego tu dziś jestem : bezowy tort z frużeliną z rabarbaru i truskawek. Pierwszy raz w tym roku jadłam tak pyszne, soczyste, czerwoniutkie polskie truskawki. Rewelacja!!!!!!!!!!! ( tatulku dziękuję :))

Potrzebować będziecie na balaty bezowe:

6 dużych białek

300 g drobnego cukru

1 łyżeczka octu winnego

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Na sos  rabarbarowo - truskawkowy:

400 g rabarbaru

250 g truskawek

4 łyżki cukru

5 łyżek wody

Na przełożenie tortu:

600 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

 

 Białka  ubijamy na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodać cukier, łyżka po łyżce. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować.Masę wyłożyć na przygotowane wcześniej 4  blaszki o średnicy około 20 cm . Piec z termoobiegiem przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik ( najlepiej zrobić to na noc). A teraz czas na superancki przyjemnie kwaskowato-słodki sos : Rabarbar obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić go do garnka i dodać  truskawki przekrojone na pół, zasypać wszystko cukrem i zalać wodą.  Gotować  pod przykryciem przez kilka minut, tylko do zmięknięcia rabarbaru. Jak tylko rabarbar zacznie się rozpadać, szybciutko zdjąć z palnika. Przełożyć masę na sitko, do odsączenia z soku i całkowitego wystudzenia. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubijamy a pod koniec dodajemy cukier puder.

I w tym momencie możemy przystąpić do tworzenia:

kładziemy pierwszy blat bezowy, wykładamy 1/4 część ubitej kremówki, polewamy sosem, przykrywamy drugim blatem, ponownie rozsmarowujemy kremówkę i polewamy sosem. Tak do wykończenia blatów. Na samą górę wykładamy ostatnią porcję śmietany i resztę sosu. Dekorujemy kilkoma przekrojonymi na pół truskawkami i włala, oto on:

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bardzo dobra rada: tort bardzo szybko "topnieje" musicie go od razu spożywać, jest to warunek bezwzględny!!!!

 

Buziaczków sto milionów dwa Szu-Szu

20 komentarzy:

  1. Pyszności, zapraszam na bezowy deser z borówkami i mascarpone
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/05/bezowy-deser-z-borowkami-i-mascarpone.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje...muszę koniecznie wypróbować, bo bezy to moja pięta achillesowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. WYBORNY ,PRZEPIĘKNY!! JA POLECAM PRZEKŁADANIEC BRZOSKWINIOWY
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  4. Super propozycja, polecam tez tort z truskawkami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/05/tort-z-truskawkami.html

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda :) ja z okazji dnia mamy też zrobiłam mini torcik truskawkowy :) http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/05/tort-truskawkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękny tort, polecam też ciasto krakers bez pieczenia :)
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-krakers-bez-pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  7. ale to musi być dobre :) i jakie wysokie, wyszło Ci super :)
    zobacz mój klasyk z truskawkami
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/biszkopt-z-truskawkami.html

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszny i ten z borówkami też, a ja polecam zrobić serowy na bazie domowego sera który mozna zrobić w domu, wszystkie informacje, przepisy i porady na http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda mega bombowo.
    Polecam też taką wersję
    http://inews.com.pl/WordPress3/tort-bezowy

    OdpowiedzUsuń
  10. Pasowałaby jeszcze czekolada.

    OdpowiedzUsuń
  11. wow!!! to coś dla mnie, uwielbiam takie torciki :-)
    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Przecudnie się prezentuje!!!! :-)
    www.hotelowerecenzje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam truskawki!
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/search?q=truskawki&x=0&y=0

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda to apetycznie, ale nie wiem, czy moja wątroba by to wytrzymała...:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Może truskawki z zielonym pieprzem? - http://www.stachurska.eu/?p=14156 .

    OdpowiedzUsuń
  16. Jejciu jak to pięknie wygląda! Musi smakować genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale mam smaka na taki torcik, coś mi się wydaje, że chyba szybko się skuszę, chociaż trochę się obawiam, ze beza zamiast tak ładnie urosnąć mi się rozleje :) Pozdrawiam www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepięknie wygląda iobłędnie smakuje : ))))
    Był przepyszny i zniknął błyskawicznie! Gratulacje dla Pani Domu : )

    OdpowiedzUsuń
  19. dziękuję :):)
    pitu pitu aż miło na serduchu się zrobiło
    byleby natchnienie i chęci mnie nie opuściły

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...