Obserwatorzy

środa, 7 maja 2014

Cytrynowe ciasto z kiwi

Pierwszy szok po urodzinach minął, teraz mija drugi po wolnym i przychodzi trzeci szok -dziś wizyta u dentysty!!!!!!!!!!!!Aaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!! mam tylko nadzieję, że przeżyję i zdążę coś tam jeszcze szrajbnąć i wrzucić  na blog. A w ramach odstresowywacza podaję przepis na nieziemsko, bosko  cytrynowe ciasto z zielonymi krążkami kwaskowatego kiwi. No efekt wizualny niesamowity a jeśli chodzi o smak- poproszę opinię tych którzy zdecydują się je upichcić.

Na ciasto potrzebować będziecie:

220 g mąki pszennej

200 g masła

2 duże jajka

120 ml mleka

150 g drobnego cukru do wypieków ( ja dodałam zwykłego kryształu)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok i skórka otarta z jednej cytryny

odrobina zieloniastego barwinka spożywczego ( w moim przypadku był to barwnik w proszku)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę i nastawienie pokojowe :). W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia. w drugiej misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbić jajka jedno po drugim, za każdym razem miksując. Dodać sok i skórkę z cytryny( proszę przed otarciem skórki ją sparzyć!!!!). Ponownie wszystko zmiksować. Na przemian wsypywać przesianą mąkę i wlewać mleko ucierając do połączenia się składników. Przyszedł czas dodać zieloniasty barwik ( ilość zależy od efektu końcowego jaki chcecie uzyskać ). Miksować na małych obrotach. Blachę o wymiarach 22x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, powierzchnię wyrównać.Piec w 170C przez 30-35 minut, do suchego patyczka.  Po upieczeniu ostudzić.

Krem:

250 g mascarpone - schłodzonego

250 ml kremówki 30%- schłodzonej

1,5 łyżki cukru pudru

łyżeczka aromatu  cytrynowego

dodatkowo jeszcze przygotujmy 6 dużych owoców kiwi do przystrojenia góry :)

 

Serek mascarpone i śmietanę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i aromat. Wystudzone ciasto przełożyć na blat. Wierzch i boki wysmarować kremem. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry kiwi. Koniecznie schłodzić !!! ( bardzo słuszna uwaga którą znalazłam w oryginalnym przepisie koniecznie dodajmy kiwi tuż przed podaniem ciasta na stół).

No to chwalimy się zdjęciami i tego co udało mi się obfocić:)

1

 

23

 

 

 

 

 

 

Z

 

 

 

 

duszą na ręku i głową opuszczoną po kolana idę na wizytę do dottorrre.!!!

Z  delikatnym uśmiechem na twarzy całuski śle Szu-Szu

 

10 komentarzy:

  1. Ale superanckie ciasto,
    Spróbuj mojego deseru również z kiwi
    http://bulkazchlebem.pl/deser-anna

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, polecam tartę z serkiem mascarpone, truskawkami i kiwi, pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/04/tarta-z-serkiem-mascarpone-truskawkami.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorek niesamowity! Muszę też poeksperymentować z barwnikami w ciastach. Ale mogę pochwalić się efektem eksperymentów podczas malowania pierników http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/02/14/walentynkowe-serca-z-piernika/

    OdpowiedzUsuń
  4. joannafuks1237 maja 2014 10:39

    chętnie spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale czadersko wygląda to ciasto aż ślinotoku dostałam :) Pozdrawiam www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. ale zielone ciacho:-), dzieciaki byłyby zachwycone:-)
    Ja z kolorami ma babeczki, zapraszam i pozdrawiam http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/09/mufinki-cytrynowo-miodowe-z-rodzynkami.html

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe przepisy u Ciebie, ja polecam moje sery http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawie wygląda twoje ciacho :)
    zapraszam na ciasto niebo w gębie
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/ciasto-niebo-w-gebie.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...