Obserwatorzy

czwartek, 29 maja 2014

Czekoladowe brownie

No i stało się ...przyszło niechciane, nielubiane , wstrętne, okropne ochłodzenie!!!

Z temperaturą to w Gru d.... nie urywa ( bo 10 st.) ale kurcze w porównaniu do tych cudnie słonecznych 29 -cio stopniowych dni  to prawie mróz. :):)

Zatem na ten czas onegdaj, żeby ogrzać Wasze serduszka spragnione wiedzy Szu-Szu postanowiła ukazać rąbka tajemnicy na  przepysznie czekoladowe brownie ( z dodatkiem majonezu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ale ciiiiiii :):)Mega!!! Rozpływa się w ustach ( a nie w dłoni :):)) Godne polecenia ( słowo Szu-Szu).

Przygotujcie:

40 g mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

25 g kakao

140 g gorzkiej czekolady

3 jajka

200 g cukru

łyżeczka aromatu z wanilii

szklanka posiekanych orzechów włoskich ( dodałam mielone)

100 g majonezu


Czekoladę roztapiamy w garnuszku na bardzo maluteńkim ogniu. Lekko przestudzamy. W misce lekko ubijamy jajka z cukrem i aromatem. Wymieszać. Powolutku wlewać stopioną ciepłą czekoladę i teraz czas na mąkę, kakao, proszek do pieczenia i majonez. Miksujemy. Pod koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką. Kwadratową formę o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę czekoladową  i pieczemy w 160 C przez 35-40 minut.

A teraz photo:

12

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No to paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)

2 komentarze:

  1. No to czekamy na testowe kawałki ciasta. Adres znacie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie , a nie lepiej po prostu nas odwiedzić i zjeść jeszcze gorące :)
    czekamy :) i całuski dla małego rafala :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...