Na ciasto potrzebować będziecie:
220 g mąki pszennej
200 g masła
2 duże jajka
120 ml mleka
150 g drobnego cukru do wypieków ( ja dodałam zwykłego kryształu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z jednej cytryny
odrobina zieloniastego barwinka spożywczego ( w moim przypadku był to barwnik w proszku)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę i nastawienie pokojowe :). W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia. w drugiej misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbić jajka jedno po drugim, za każdym razem miksując. Dodać sok i skórkę z cytryny( proszę przed otarciem skórki ją sparzyć!!!!). Ponownie wszystko zmiksować. Na przemian wsypywać przesianą mąkę i wlewać mleko ucierając do połączenia się składników. Przyszedł czas dodać zieloniasty barwik ( ilość zależy od efektu końcowego jaki chcecie uzyskać ). Miksować na małych obrotach. Blachę o wymiarach 22x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, powierzchnię wyrównać.Piec w 170C przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić.
Krem:
250 g mascarpone - schłodzonego
250 ml kremówki 30%- schłodzonej
1,5 łyżki cukru pudru
łyżeczka aromatu cytrynowego
dodatkowo jeszcze przygotujmy 6 dużych owoców kiwi do przystrojenia góry :)
Serek mascarpone i śmietanę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i aromat. Wystudzone ciasto przełożyć na blat. Wierzch i boki wysmarować kremem. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry kiwi. Koniecznie schłodzić !!! ( bardzo słuszna uwaga którą znalazłam w oryginalnym przepisie koniecznie dodajmy kiwi tuż przed podaniem ciasta na stół).
No to chwalimy się zdjęciami i tego co udało mi się obfocić:)
Z
duszą na ręku i głową opuszczoną po kolana idę na wizytę do dottorrre.!!!
Z delikatnym uśmiechem na twarzy całuski śle Szu-Szu
Ale superanckie ciasto,
OdpowiedzUsuńSpróbuj mojego deseru również z kiwi
http://bulkazchlebem.pl/deser-anna
Pycha, polecam tartę z serkiem mascarpone, truskawkami i kiwi, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/04/tarta-z-serkiem-mascarpone-truskawkami.html
pyszne!
OdpowiedzUsuńKolorek niesamowity! Muszę też poeksperymentować z barwnikami w ciastach. Ale mogę pochwalić się efektem eksperymentów podczas malowania pierników http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2014/02/14/walentynkowe-serca-z-piernika/
OdpowiedzUsuńchętnie spróbuje :)
OdpowiedzUsuńAle czadersko wygląda to ciasto aż ślinotoku dostałam :) Pozdrawiam www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com
OdpowiedzUsuńale zielone ciacho:-), dzieciaki byłyby zachwycone:-)
OdpowiedzUsuńJa z kolorami ma babeczki, zapraszam i pozdrawiam http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/09/mufinki-cytrynowo-miodowe-z-rodzynkami.html
ciekawe przepisy u Ciebie, ja polecam moje sery http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawie wygląda twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na ciasto niebo w gębie
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/ciasto-niebo-w-gebie.html
pozdrawiam!
i było pyszne :)
OdpowiedzUsuń