A dziś na ruszt wrzucam Wam tak po prostu waniliowy sernik na ciasteczkowym spodzie : Spód to nic innego jak: 125 g maślanych herbatników75 g masła Ciasteczka układamy w misce następnie bardzo mocno i porządnie rozdrabniamy. Masło topimy a wychłodzone dodajemy do pyłu herbatnikowego. Mieszamy ( masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku). Tak przygotowaną wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 1 kg twarogu " z wiaderka"
3 łyżki mąki pszennej1 szklanka cukruopakowanie cukru waniliowego4 jajka Do miski nakładamy ser i miksujemy na niskich obrotach z mąką, powoli dodając cukier oraz cukier waniliowy. Na koniec wbijamy pojedynczo jajka i przez chwilę po dodaniu każdego z nich masę miksujemy. No i w sumie jest po pracy :)Piekarnik nagrzewamy do 180 C, uprzednio wkładając na najniższy poziom piekarnika naczynie żaroodporne z wrzątkiem. Wkładamy blachę z ciastem i pieczemy ok.45 minut. Sernik chłodzimy stopniowo, najpierw uchylając piekarnik na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy go i pozostawiamy by całkowicie przestygł a noc wystudzone ciasto można włożyć go do lodówki, żeby sobie doszedł :) Następnego ranka polałam go polewą czekoladową (100g masła łączę w garnku z 3 łyżkami gorącej wody, 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami kakao, podgrzewam do rozpuszczenia masła i wylewam na ciasto).Nic tylko piecPowodzenia !!!!!!
Nie przepadam za sernikami, ale ten wygląda bardzo smacznie. Może spróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJE ZA MIŁE SŁOWA I ODWIEDZENIE BLOGA :)
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM
Serniczki.. czy jest coś lepszego? Od dziecka uwielbiam każdego rodzaju serniki! Przepis który dodałaś z pewnością jest wart wypróbowania, bo jak patrzę na zdjęcia po wypiekach to normalnie ślinka cieknie a ręce palą się do pieczenia. Zapisuje co potrzebne, wychodzę do sklepu i biorę się do roboty!
OdpowiedzUsuńogromnie dziękuję, jest mi niezmiernie miło :)
OdpowiedzUsuńnawet rumieniec się pojawił :):)
pyszny sernik!
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/06/sernik-z-jabkami.html
popróbuję
OdpowiedzUsuńChciałabym mieć tyle energii co Ty by piec mojej połówce takie pyszne serniczki :-)
OdpowiedzUsuńTwój sernik wygląda bardzo apetycznie, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis, zapraszam Cię również na moje ciasto czyli śmietanowca na zimno a la sernik na zimno:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/01/jak-zrobic-pysznego-smietanowca-na-zimno.html
pozdrawiam
Pycha, zapraszam na sernik z czekoladą,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/06/sernik-z-czekolada_5.html
Maż miszcza:) - walinliowy:D hehe
OdpowiedzUsuńsernik! mniam! już dawno nie robiłam, Twój wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńpolecam też mój sernik na zimno z jagodami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/07/sernik-na-zimno-z-jagodami.html
pozdrawiam!
Polecam sernik z ziemniakami
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/08/serniczek-heni-1-kg-ser-biay-25dkg.html
świetny przepis! polecamy też sprawdzone przepisy na sernik z naszych blogów
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/search?q=sernik
przy okazji zapraszamy do dołączenia bloga do naszego serwisu
Pyszne domowe ciasta od Mamy:
OdpowiedzUsuńwww.przepismamy.pl
Wygląda na bardzo puszysty i smaczny
OdpowiedzUsuńHej. Ale powiedzcie mi,ten ser wyrobiony wlewam na te ciastka z masłem? I to razem pieczemy?
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, podpisują zdjęcia bo Ci pokradną i przywłaszczą jako swoje. Zapraszam na pyszne ciasta http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
OdpowiedzUsuńMam pytanko - ta masa serowa to tak zupełnie bez tłuszczu?
OdpowiedzUsuńsernik rewelacyjny, chociaż za pierwszym razem nie udał się wcale... ale trening czyni mistrza, toteż kolejny był już dużo lepszy...
OdpowiedzUsuńPYSZNY Z PEWNOŚCIĄ...UWIELBIAM TAKI SPÓD POD CIASTAMI..I W OGÓLE SERNIKI,CHĘTNIE SKORZYSTAM Z PRZEPISU;)
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM NA TORT PTYSIOWY Z JEŻYNAMI I MASCARPONE;POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/tort-ptysiowy-z-jezynami-i-dwoma-kremami.html
Takie przepisy są idealne, bo proste. Nie zawsze jest czas na wielogodzinne sterczenie w kuchni. A efekt często lepszy-smaczniejszy-niz wydziwiane cuda. Brawo dla prostoty i dobrego smaku!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Wprost przepadam za sernikiem.Niestety sam nie potrafię go zrobić, dlatego jem sernik tylko,jeśli kupię go w cukierni.
OdpowiedzUsuńSerniki pyszne w każdej postaci, moje ulubione. Spróbuj też moich równie pysznych mini serniczków :)
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/mini-serniczki
dziekuje za dobry przepis,jak tylko wroce do domu zaraz zabieram sie do pieczenia.
OdpowiedzUsuńbrzmi kusząco :) dawno nie robiłam sernika z polewą:) w wolnej chwili polecam zajrzeć do mnie na desernik truskawkowy:
OdpowiedzUsuńhttp://kopalniasmaku.pl/przepisy/134-100117-desernik_truskawkowy.html
Uwielbiam takie serniki,i powiem ze na zdjeciu calkiem ciekawie wyglada i pojutrze bede robil i sprobje twoj przepis
OdpowiedzUsuńoj na pewno tu zajrzę :)
OdpowiedzUsuńniestety nie :( 200 g porcji twarogu ( wiaderkowego) zawiera 13 g tłuszczu
OdpowiedzUsuńtak, wyrobioną masę serowoą wylewamy na ciasteczkowy spód :)
OdpowiedzUsuńsernik z ziemniakami jest jedenym z kolejnych punktów do zrobienia.
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Polecam sernik
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/sernik-z-polewa-czekoladowa.html
witam..mam pytanie,czy ten sernik wstawiamy do naczynia żaroodpornego z wodą?
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek Ci wyszedł. Pycha. Zapraszam też na mojego bloga z ciastami http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńSernik wstawiany był na środkowy poziom piernika, natomiast na sam dół piekarnika wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą ( gorącą)
powodzenia i pozdrawiam :)
PIĘKNIE DZIĘKUJĘ..PYSZNY SERNIK..PRZEPIS PODAM DALEJ.. :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam ten sernik..........Jest przepyszny i faktycznie łatwy do zrobienia
OdpowiedzUsuńCiociu!!! Twój blog jest pyszny ☻ :D Polecam ♥
OdpowiedzUsuńMój słodki Ty - DZIĘKUJĘ :)
OdpowiedzUsuń