Cóż więcej powiedzieć- miłośnikom połączenia smaku wanilii oraz kremu serowego chyba nie muszę zachwalać po prostu pieczcie pieczcie pieczcie!!!!no i oczywiście wcinajcie
A więc potrzebne będą:
2,5 szklanki mąki
1/2 - 3/4 szklanki cukru ( dodałam 3/4)
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie małego cukru waniliowego
100 g rozpuszczonego masła
1 szklanka mleka - dodałam 1,5 szklanki można zamiast mleka dodać maślankę lub jogurt naturalny
2 duże jajka
Na krem:
250 g twarogu potrójnie zmielonego ( dodałam tego z wiaderka)
1 żółtko
duże opakowanie cukru waniliowego
Mieszamy suche składniki: mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia. w osobnej misce mieszamy mokre składniki: wystudzone masło, jajka oraz mleko. Do naczynia z suchymi wlewamy mokre składniki. Dość szybki i intensywnie wymieszać. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170C.
Przygotowujemy nadzienie: Ser mieszamy z żółtkiem oraz cukrem waniliowym. Ot cała filozofia kremu :)
Foremkę na muffinki wypełniamy papilotkami, następnie nakładamy po łyżce ciasta, an to łyżka nadzienia a na koniec przykrywamy ponownie ciastem.
Zapiekamy ok. 20 minut.z podanych składników wyszło mi 12 sztuk.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz