Podczas robienia tego ciasta nauczyłam się jak przygotować mąkę ze środkiem spulchniającym ( czyli 150 g mąki pszennej łączymy z 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1/2 łyżeczki soli) . Ogólnie to wielkiego szalu i wysiłku ze zrobieniem takiej mąki to nie ma, ale o tą wiedzę jestem mądrzejsza :lol:
Całkiem przypadkowo zakupiłam sobie ostatnio nową książkę kucharską która zawiera masę przepisów na ciasta z wykorzystaniem w/w mąki.
Zatem udajcie się do kuchni, i ogarnijcie wzrokiem poniższe produkty potrzebne do wykonania ciasta:
85 g mąki ze środkiem spulchniającym
85 g kakao
250 g miałkiego cukru
330 g masła roztopionego
4 jajka
łyżeczka aromatu waniliowego
250 g czekolady deserowej
125 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotujcie dwie miski. W jednej połączcie mąkę z kakao oraz cukrem. W drugiej łączymy wszystkie mokre składniki czyli stopione masło, lekko roztrzepane jajka oraz aromat waniliowy. Do suchych wlewamy mokre składniki. Ucieramy a na samym końcu wsypujemy posiekane orzechy i kawałki czekolady. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 cm. Pieczemy w 180 C przez ok.45 minut- po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przez kolejne 10 minut.
Polewa czekoladowa:
tabliczka mlecznej czekolady
5 łyżek śmietany 30%
Czekoladę łamiemy, wrzucamy do garnka , zalewamy kremówką i podgrzewamy do momentu stopienia się czekolady.
Schłodzone ciasto polewamy polewą.
Prostszego sposobu na zimowe ( aczkolwiek tu bym się kłóciła- bo raczej jesienne) smutki nie znajdziecie.
Na smutki najlepsza czekolada, sprawdziłam :) Pyszne to Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńPatrząc na zdjęcia już widać tą czekoladowość :P Musiało smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPycha, zapraszam na czekoladowe tartaletki z kremem cytrynowym
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/03/tartaletki-czekoladowe-z-kremem_7.html
super ciacho :) zobacz też moje ciasto mega czekoladowe bounty
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/ciasto-bounty.html
Pyszne czekoladowe Brownie z kremem
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/01/ciasto-brownie-z-kremem.html
mocno czekoladowe brownie
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/03/ciasto-brownie.html
Pysznie wygląda, ja polecam domowy wyrób serów feta, camembert, parmezan http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na ciasto, bardzo nam sie podoba :) zobacz nasze ciasta czekoladowe
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+czekoadowe+przepisy
Bardzo lubię ciasta czekoladowe ciasta, te wygląda wyśmienicie i jest łatwe w przygotowaniu, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń85 g mąka i tyleż kakao - czy nie ma w tym przepisie pomyłki?
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czekoladowe ciasta, te wygląda wyśmienicie na pewno wypróbuję. Wykonanie jest łatwe i szybkie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Pewnie jest pyszne takie jak lubię czekoladowe i wilgotne. Polecam moje ciasta http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
OdpowiedzUsuńpolecam blok czekoladowy:
OdpowiedzUsuńhttp://kopalniasmaku.pl/przepisy/157-100140-blok_czekoladowy.html
Narobiłam sobie ochoty na tą czekoladową rozkosz, super czekoladowe ciasto :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na śmietanowca na zimno:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2015/01/smietanowiec-la-sernik-na-zimno.html
pozdrawiam
Pysznie wygląda Twoje ciasto, dziękuję za przepis:*
OdpowiedzUsuńA od siebie polecam sposób na tiramisu:) http://kuchnianatki.blogspot.com/2015/01/tiramisu.html
Takie ciasto, to raj dla podniebienia. Do siebie zapraszam na ciasto mocno czekoladowe z miętową śmietanką
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/ciasto-mocno-czekoladowe-z-mietowa-smietanka
absolutnie nie tak ma być :)
OdpowiedzUsuńPyszności ;) Zapraszam na ''MLECZNĄ KANAPKĘ Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY''
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/07/jak-wzbogacic-smak-biszkoptu.html
POZDRAWIAM
A zostawisz kawałek na jutro? Najpierw się pomęczymy, a potem zasłodzimy :)
OdpowiedzUsuńNa zimowe wieczory polecam również marchewkowca:
OdpowiedzUsuńhttp://dobre.blog.onet.pl/2014/10/23/marchewkowe-pole/
Zostawiłabym gdyby coś zostało :(:):):)
OdpowiedzUsuńjeszcze nic straconego, dziś piekę kolejnego potwora
Czekolada dobra na wszystko :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda cudownie :)
Ratunku , już piekę 45 min a jak dotknęłam z góry , to ono jakby pływało, co jest nie tak, dłużej piec ? może dać wyższa temp. ?
OdpowiedzUsuńwiększa temperaturę raczej , proszę dłużej potrzymać w piekarniku o 15 minut
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńMożna powiedzieć, że jak większość facetów jestem fanem czekoladowych ciast. Jednak nie wszystkie są prawdziwie czekoladowe.W swoim przepisie podałaś jest naprawdę dobre.Czasami zdarza mi się kupować gotowe ciasta czekoladowe, jednak później wychodzi, że są czekoladopodobne. Także gratuluję udanego wypieku i pozdrawiam
Bardzo miłe i budujące słowa. Dziękuję :):)
OdpowiedzUsuńCzy piekarnik powinien być nagrzany przed pieczeniem? Czy można, zamiast czekolady gorzkiej dać mleczną?
OdpowiedzUsuńwitaj:):)
OdpowiedzUsuńPiekarnik nagrzej szybciej, a mleczna czekolada jak najbardziej TAK :):)
pozdrawiam Asiula - Szuszula
Witam ja ostatnio zacząłem bardzo lubić czekoladę chociaż wcześniej obojętne mi było, czy bytła ona w moim pobliżu, czy też nie. To ciasto wygląda fantastycznie i na pewno świetnie smakuje. Oczywiście biorę ten przepis i mam zamiar go wykorzystać. Kolejny smakołyk, na moim stole o tak już czuję jak to będzie jedząc to cudo.
OdpowiedzUsuńWypróbowałam obydwie wersje - obie pyszne! Mnie bardziej smakuje mleczna wersja. Najlepszą rekomendacją dla tego ciasta jest fakt, że mój mąż, który z ciast jada tylko śledzie :), sprzątnął prawie połowę wypieku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Cudowne takie słowa czytać
OdpowiedzUsuńdziękuję
Bardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuńi polecam się na przyszłość :)