Obserwatorzy

środa, 14 stycznia 2015

Diabelnie czekoladowe ciasto

Czekolada podobno dobra jest na wszystkie smutki...a racja- pomogło , ale nie zjedzenie tylko upieczenie niesamowicie czekoladowego i jeszcze bardziej wilgotnego ciasta jakiekolwiek miałam sposobność przygotować. Rewelka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Zdecydowanie zachęcam do wypróbowania .

Podczas robienia tego ciasta nauczyłam się jak przygotować mąkę ze środkiem spulchniającym ( czyli 150 g mąki pszennej łączymy z 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1/2 łyżeczki soli) . Ogólnie to wielkiego szalu i wysiłku ze zrobieniem takiej mąki to nie ma, ale o tą wiedzę jestem mądrzejsza :lol:

Całkiem przypadkowo zakupiłam sobie ostatnio nową książkę kucharską która zawiera masę przepisów na ciasta z wykorzystaniem w/w mąki.

Zatem udajcie się do kuchni, i ogarnijcie wzrokiem poniższe produkty potrzebne do wykonania ciasta:

85 g mąki ze środkiem spulchniającym

85 g kakao

250 g miałkiego cukru

330 g masła roztopionego

4 jajka

łyżeczka aromatu waniliowego

250 g czekolady deserowej

125 g posiekanych orzechów włoskich

Przygotujcie dwie miski. W jednej połączcie mąkę  z kakao oraz cukrem. W drugiej łączymy wszystkie mokre składniki czyli  stopione masło, lekko roztrzepane jajka oraz aromat waniliowy. Do suchych wlewamy mokre składniki.  Ucieramy a na samym końcu wsypujemy posiekane  orzechy i kawałki czekolady. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 cm. Pieczemy w 180 C przez ok.45 minut-  po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przez kolejne 10 minut.


Polewa czekoladowa:

tabliczka mlecznej czekolady

5 łyżek śmietany 30%

Czekoladę łamiemy, wrzucamy do garnka , zalewamy kremówką i podgrzewamy do momentu stopienia się czekolady.

Schłodzone ciasto polewamy polewą.

Prostszego sposobu na zimowe ( aczkolwiek tu bym się kłóciła- bo raczej jesienne) smutki nie znajdziecie.

 
Ciasto czekoladowo-kakaowe IIIICiasto czekoladowo-kakaowe V
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Całuski Szuszuleńka

 
 
 

32 komentarze:

  1. Na smutki najlepsza czekolada, sprawdziłam :) Pyszne to Twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na zdjęcia już widać tą czekoladowość :P Musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, zapraszam na czekoladowe tartaletki z kremem cytrynowym
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/03/tartaletki-czekoladowe-z-kremem_7.html

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciacho :) zobacz też moje ciasto mega czekoladowe bounty

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/ciasto-bounty.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne czekoladowe Brownie z kremem
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/01/ciasto-brownie-z-kremem.html

    OdpowiedzUsuń
  6. mocno czekoladowe brownie
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/03/ciasto-brownie.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, ja polecam domowy wyrób serów feta, camembert, parmezan http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysł na ciasto, bardzo nam sie podoba :) zobacz nasze ciasta czekoladowe

    http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+czekoadowe+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię ciasta czekoladowe ciasta, te wygląda wyśmienicie i jest łatwe w przygotowaniu, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. 85 g mąka i tyleż kakao - czy nie ma w tym przepisie pomyłki?

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię czekoladowe ciasta, te wygląda wyśmienicie na pewno wypróbuję. Wykonanie jest łatwe i szybkie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe ciasto. Pewnie jest pyszne takie jak lubię czekoladowe i wilgotne. Polecam moje ciasta http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

    OdpowiedzUsuń
  13. polecam blok czekoladowy:
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/157-100140-blok_czekoladowy.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Narobiłam sobie ochoty na tą czekoladową rozkosz, super czekoladowe ciasto :-)
    Zapraszam na śmietanowca na zimno:

    http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2015/01/smietanowiec-la-sernik-na-zimno.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda Twoje ciasto, dziękuję za przepis:*
    A od siebie polecam sposób na tiramisu:) http://kuchnianatki.blogspot.com/2015/01/tiramisu.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciasto, to raj dla podniebienia. Do siebie zapraszam na ciasto mocno czekoladowe z miętową śmietanką
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-mocno-czekoladowe-z-mietowa-smietanka

    OdpowiedzUsuń
  17. absolutnie nie tak ma być :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszności ;) Zapraszam na ''MLECZNĄ KANAPKĘ Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY''
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/07/jak-wzbogacic-smak-biszkoptu.html
    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  19. A zostawisz kawałek na jutro? Najpierw się pomęczymy, a potem zasłodzimy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Na zimowe wieczory polecam również marchewkowca:

    http://dobre.blog.onet.pl/2014/10/23/marchewkowe-pole/

    OdpowiedzUsuń
  21. Zostawiłabym gdyby coś zostało :(:):):)
    jeszcze nic straconego, dziś piekę kolejnego potwora

    OdpowiedzUsuń
  22. Czekolada dobra na wszystko :)
    Ciacho wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ratunku , już piekę 45 min a jak dotknęłam z góry , to ono jakby pływało, co jest nie tak, dłużej piec ? może dać wyższa temp. ?

    OdpowiedzUsuń
  24. większa temperaturę raczej , proszę dłużej potrzymać w piekarniku o 15 minut

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam
    Można powiedzieć, że jak większość facetów jestem fanem czekoladowych ciast. Jednak nie wszystkie są prawdziwie czekoladowe.W swoim przepisie podałaś jest naprawdę dobre.Czasami zdarza mi się kupować gotowe ciasta czekoladowe, jednak później wychodzi, że są czekoladopodobne. Także gratuluję udanego wypieku i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo miłe i budujące słowa. Dziękuję :):)

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy piekarnik powinien być nagrzany przed pieczeniem? Czy można, zamiast czekolady gorzkiej dać mleczną?

    OdpowiedzUsuń
  28. witaj:):)
    Piekarnik nagrzej szybciej, a mleczna czekolada jak najbardziej TAK :):)
    pozdrawiam Asiula - Szuszula

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam ja ostatnio zacząłem bardzo lubić czekoladę chociaż wcześniej obojętne mi było, czy bytła ona w moim pobliżu, czy też nie. To ciasto wygląda fantastycznie i na pewno świetnie smakuje. Oczywiście biorę ten przepis i mam zamiar go wykorzystać. Kolejny smakołyk, na moim stole o tak już czuję jak to będzie jedząc to cudo.

    OdpowiedzUsuń
  30. Wypróbowałam obydwie wersje - obie pyszne! Mnie bardziej smakuje mleczna wersja. Najlepszą rekomendacją dla tego ciasta jest fakt, że mój mąż, który z ciast jada tylko śledzie :), sprzątnął prawie połowę wypieku :)
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Cudowne takie słowa czytać
    dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo mi miło :)
    i polecam się na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...