Posiada ono niezwykłe moce lecznicze, troszkę brzydko pachnie po jej zjedzeniu, ale kochamy ja wszyscy i 3/4 potraw jest niemożliwa do wykonania bez jej udziału. Mowa oczywiście o cebuli :):)Taka zwykła piękna, okrąglutka została nadziana przeze mnie kaszanką. A że zwykle robi się ją w trochę innych proporcjach z kiszką ( więcej kiszki niż cebuli) to uważam ten przepis za bardzo sympatyczny i polecany do wypróbowania dla zwolenników tegoż połączenia smaków.
Potrzebujecie:
4 duże białe cebule
3 pęta kaszanki
sól, piperz
majeranek- wg uznania
2 łyżki masła
Cebulę obieramy z łupin i bardzo dokładnie oczyszczamy. Następnie odcinamy wierzchy i ostrożnie wydrążamy za pomocą ostrego noża- bardzo przydatną okazuje się tu silna męska ręka. Pozostawiamy jedynie 2 ostatnie warstwy. Kaszankę wyjmujemy z osłonki i wykładamy na patelnię. Podsmażamy na maśle cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Czekamy aż kaszanka się rozpadnie na tysiąc kawałków a powstałym farszem nadziewamy cebule. Warzywa umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Piernik nagrzewamy do 180 C wstawiamy cebule i pieczemy przez ok. 45 minut. Podajemy gorące , najlepiej ze świeżo upieczonym pieczywem :)
Dobra rada: żeby cebule nie pękły podczas wyjmowania wewnętrznych warstw można je umieścić na 5 minut we wrzątku ( absolutnie nie gotować). Następnie należy je wyjąć i odstawić w chłodne miejsce.
I takim oto prostym i myślę, że tanim sposobem otrzymaliśmy coś pysznego :)
Papatki Szuszuleńka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz