Obserwatorzy

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Ciasto marchewkowe

Na początku było to dla mnie trochę dziwne połączenie, ale musiałam spróbować TO upiec- no nie dało się tego nie wypróbować. O czym mowa?????? O cieście marchewkowym . To najpopularniejsze danie lat siedemdziesiątych w Stanach Zjednoczonych (wg. organizacji Food Network) rozkochało mnie do granic możliwości. Przyjemnie wilgotne, rozpływające się w ustach, no cudo!!! A , że całkiem przypadkowo zaczynam realizować pewien projekt:) to  znowu zapożyczyłam przepis z mojej ulubionej książki , która jak na razie jest na pierwszym miejscu jeśli chodzi o trafność przepisów, łatwość ich wykonania oraz dostępności produktów.

Potrzebujecie:

 

1 i 3/4 szklanki mąki

50 dag marchewki

3 jajka

1/2 szklanki cukru

1 szklanki oleju

2 łyżki kakao

1 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki cynamonu

 
Marchewkę obieramy oraz ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajka razem z cukrem ubijamy na gładką, puszystą masę.  Do masy jajecznej wlewamy powoli olej i wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Łączymy z marchewką. Następnie ciasto przekładamy do foremki ( użyłam silikonowej formy- keksówki). Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem polałam całość lukrem cynamonowym ( 3 łyżki cukru pudru, gorąca woda, odrobina cynamonu).

 
Ciasto marchewkowe IVCiasto marchewkowe IIICiasto marchewkowe IICiasto marchewkowe I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Życzę powodzenia, nie tracenia mocy pieczenia i oczywiście smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...