Potrzebujecie:
1 i 3/4 szklanki mąki
50 dag marchewki
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
Marchewkę obieramy oraz ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajka razem z cukrem ubijamy na gładką, puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy powoli olej i wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Łączymy z marchewką. Następnie ciasto przekładamy do foremki ( użyłam silikonowej formy- keksówki). Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem polałam całość lukrem cynamonowym ( 3 łyżki cukru pudru, gorąca woda, odrobina cynamonu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz