Nastał czas , że i Szuszuleńka wybywa na wekejszon. Bardzo dużym plusem mojego urlopu będzie to, iż wyjeżdżam w takie miejsce gdzie będę mogła czerpać mega dużo inspiracji i kosztować przepysznych potraw regionalnych. Cudownie!!!!!!!!!!!!!!
A, że do tego czasu pozostało jeszcze 2 dni dlatego chciałabym się ładnie pożegnać i przedurlopowo zaprezentować Wam genialny przepisł na szybki a zarazem smaczny popołudniowo-piątkowy obiad czyli zapiekane tortille z kurczakiem.
Potrzebować będziecie:
opakowanie gotowych placków tortilli ( obiecuję jak tu siedzę, że za niedługo zrobię je sama)
Nadzienie:
1/2 kapusty pekińskiej
podwójna pierś z kurczaka
3 ogórki konserwowe średniej wielkości
czerwona cebula
puszka kukurydzy konserwowej
ketchup
majonez180 g startego żółtego sera
przyprawa do gyrosa
sól
Pierś z kurczaka kroimy na małe kwadraciki i smażymy posypując przyprawą do gyrosa i solą. Czekamy aż uzyska złoty kolor odstawiamy do przestudzenia. Ogórka kroimy w kosteczkę , cebulę również. Kapustę pekińską szatkujemy. W dużej misce mieszamy kapustę, odcedzoną kukurydzę , cebulę, ogórka i wystudzoną pierś z kurczaka. Dodajemy majonez i ketchup w równych proporcjach ( taki niby sos tysiąca wysp :)). Powstałe nadzienie nie powinno być zbyt rzadkie.
Teraz należy rozłożyć placki tortilli i posypać je sporą ilością starego żółtego sera. Na to wykładamy po 2 łyżki nadzienia i rolujemy. Tak czynimy do momentu skończenia się farszu.
Przygotowane rolaski włożyłam do żaroodpornego naczynia i zapiekałam w 185 C do uzyskania przez nie złotego koloru .
Tak to mniej więcej wyglądało:
I kochani tak miłym akcentem żegnam się z Wami na tydzień.
A więc do miłego.
Całuski , cmoki :):)
Szu-Szu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz