Obserwatorzy

wtorek, 5 sierpnia 2014

Faszerowana cukinia nadziewana mozzarellą i pomidorami

No witajcie kochani!!!

Korzystając z łaskawości pogody czyli delikatnego ochłodzenia się szybciutko i sprawnie dzielę się z Wami pysznościami, które jakimś dziwnym sposobem upitoliłam. Dziś będzie znowu kabaczek, no ale uwierzcie mi  nie da się obok niego przejść tak po prostu bez wrzucenia go do sklepowego koszyka. A że całkiem przypadkowo zaopatrzyłam się w niego niedawno :) no to heja banana zapodaję ( tak młodzieżowo :):)) przepis na zapiekaną cukinię faszerowaną mozzarellą i pomidorem.

Potrzebować będziecie:

3 średniej wielkości cukinie

4 pomidory

opakowanie mozzarelli

sól, pieprz

szczypta ziół prowansalskich

granulowany czosnek

natka pietruszki

Cukinię wrzucamy do wrzątku na ok. 10 minut. Następnie lekko studzimy i przekrawamy je wzdłuż na 3 części tak żeby powstały 2 korytarze idealne do nafaszerowania.  Pomidory obieramy ze skórki uprzednio je sparzając i kroimy w plastry.  Następnie wsuwamy je w szczeliny cukiniowe :). Żaroodporne naczynie skrapiamy oliwą i układamy w  nim cukinię z pomidorami. Oprószamy solą i pieprzem.  Mozzarellą odcedzamy i również kroimy w plastry, którymi napełniamy korytarze z pomidorami. Tak przygotowaną cukinię posypujemy posiekaną natką ( jej ilość zależy od waszych walorów smakowych) granulowanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi ( wystarczy szczypta). Wszystko zapiekamy w 200 C przez ok. 40 minut.

Gotowa do zapiekania wyglądała tak:

Zapiekana cukinia IFaszerowana cukinia II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upieczona, dopieszczona i gotowa do spożycia wyglądała tak:

Faszerowana cukinia III 

 

 

 

 

Jej przekrój prezentował się mniej więcej tak:

 

 

Faszerowana cukinia IV

Całuski i uściskuski Szu-Szu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...