No to nie pozostaje nic tylko zapodać przepis:
Składniki suche:
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
150 g brązowego cukru
Składniki mokre:
2 jajka
180 g jogurtu naturalnego lub kefiru
10 łyżek oleju
6 łyżek płynnego miodu
Ponadto:
12 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
50 g mlecznej czekolady
łyżka śmietany kremówki
W jednym naczyniu mieszamy ze sobą suche, a w drugiej mokre składniki- bardzo dokładnie je łącząc. Suche dodajemy do mokrych i mieszamy ale tylko do połączenia składników. Formę na muffinki (najlepiej silikonową) napełniamy ciastem do połowy, następnie nakładamy po łyżce konfitury i przykrywamy łyżką ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 170 C , wstawiamy babeczki i pieczemy 25 minut.
Upieczone i ostudzone maczamy w polewie ( należy stopić czekoladę z dodatkiem łyżki śmietany).
Łatwiejszego sposobu na odrobinę uniesienia chyba nie znajdziecie.
Na zakończenie powiem tak- co z tego że nie grudzień ale z ręką na sercu mogę godnie je polecić jako kawowy ciuciek :)
Papatki Szu-Szu
Babeczki smakują tak jak wyglądają - bosko!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis od teraz będą gościły na moim niedzielnym stole. Pychotki :)
OdpowiedzUsuń