A tworząc za chwilę przedstawione ciasto brzmiało mi non stop się w głowie tylko jedno :
" Czarna krowa w kropki bodro,
Gryzła trawę kręcąc mordą.
Kręcąc mordą...................."
I takim a nie innym sposobem przedstawiam Wam kakaowe ciasto z serem. Niezwykle fajnie się je robi ( może to zasługa jego prostoty, a może małych pomocnych rączek), nieważne, jest na prawdę super :):)
Potrzebujecie:
280 g cukru
220 g mąki
5 jajek
1 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml oleju
125 ml wody
3 łyżki kakao
Nadzienie:
500 g twarogu ( standardowo poszłam na łatwiznę i użyłam tego z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
łyżka cukru waniliowego
Ponadto:
cukier puder do posypania
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywno z odrobiną soli. W drugiej misce należy utrzeć 180 g cukru z żółtkami na puch dodając powoli olej oraz 125 ml wody. Dokładnie łączymy powoli łyżka po łyżce wkładając ubitą pianę. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Suche składniki należy delikatnie wmieszać do masy żółtkowej.
Składniki nadzienia miksujemy z pozostałym cukrem ( 100 g) do uzyskania jednolitej masy.
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia , następnie stopniowo wlałam masę kakaową , wierzch wyrównałam. Masę serową przełożyłam do szprycy i wycisnęłam na ciasto kakaowe tworząc kratkę. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C i piekłam 35 minut.
Po całkowitym ostygnięciu wypiek obficie posypałam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz