Zatem na ich zrobienie potrzebujecie:
250 g mąki pszennej
125 g masła
125 g kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli
Z podanych składników należy szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce. przez ok 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Następnie kroimy w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, i nawijamy na nie paski, zaczynając od części węższej do szerszej (można jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze). Gotowe rureczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Studzimy i nadziewamy dowolnym kremem.
Sprawa wydaje się być dziecinnie prosta do zrobienia i faktycznie taka jest. Zachęcam do pieczenia.
A powiem Wam, że jedząc jedną przypomniały mi się czasy jak to mój tatulek kupował mam za młodu takie rurki tylko tamte były "troszeczkę" większe:) i jak się wcinało najpierw niesamowicie słodkie nadzienie a potem kruche pozostałości po rurce. Pycha :):):):)
Uciekam lukrować pierniczki - już niedługo na blogasku
Papatki Szuszuleńka
Normalnie chciałoby się napisać - i już ? :) Ja też pamiętam jak za dzieciaka babcia czy dziadek kupowali mi takie rurki i nigdy nie mogłem wytrzymać do domu, żeby ją skonsumować :) Z biegiem lat już takiej frajdy nie było ;) Szkoda, że nie mam takich foremek do rurek bo bym pewnie je przygotował jutro, a tak będzie trzeba jeszcze poczekać :)
OdpowiedzUsuń