Obserwatorzy

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Ciasto ze śliwkami

Śliwki part two!!!

 

Tym razem w wydaniu bardziej fioletowawym, bardziej przeze mnie znanym i używanym. Pora idealna na wypieki z użyciem tego owocu. Śliwa domowa lub też węgierka zwykła- to ona będzie w kolejnych postach królową , bo przecież jakbym nic z niej nie zrobiła to śmiałabym stwierdzić, że mogłaby mi za rok zafoszyć i powywijać psikusów :):)

W kościach czuć już  zbliżającą się jesień, sami przyznacie , że też odnosicie takie wrażenie!!!! (nadmieniam , że mamy do cholery 22 sierpnia!!!!!!!!!!) Dobitnie utwierdziło mnie w tym wczorajsze grzybobranie. Uwierzcie bądź nie , nie wysilaliśmy się z Mich żeby te grzyby szukać, one chyba znajdowały nas same :):) Co trzy kroki - co najmniej dwa podgrzybaski w towarzystwie kolegów.

Teraz grzecznie dochodzą w occie, niektóre  cichutko suszą się w suszarce a najgrzeczniejsze są ugotowane i gotowe do spożycia :):)Mniammmm :)

Zatem więc chcę podzielić się dziś z Wami  prostym ciastem ze śliwkami, które śmie mi coraz to bardziej przypominać o zakończeniu wakacji, kupowaniu wyprawki do szkoły i stresie związanym z szybko zapadającym zmrokiem , pochmurnym niebem i nieskończonymi mżawkami. Ale damy radę!!Przecież to tylko pół roku :):)

Przygotujcie:

250g masła

1 szklankę cukru

3 jajka

1 cukier waniliowy

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżkę likieru Amaretto lub rumu

1 łyżeczkę cynamonu

1 łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczy

 

Ponadto:

1/2 kg śliwek węgierek, wypestkowanych i przekrojonych na pół

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy

1/2 łyżeczki cynamonu

 

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po jednym jaju. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Na końcu wlewamy alkohol. Chwilę ucieramy.

Tak przygotowane przelewamy do foremki o średnicy 25 cm .

Na wierzchu posypujemy skórką z pomarańczy, układamy śliwki- skórką do dołu, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 60 minut.

 
Ciasto ze śliwkami III 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Ciasto ze śliwkami II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto ze śliwkami I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto ze śliwkami IV

 

 

 

 

 

 

 

Autorka przepisu gwarantuje, że jest to absolutnie najlepsze ciasto ze śliwkami. Wypróbowałam, skosztowałam i tak jak ona gwarantuję , że jest absolutnie najlepsze ciasto ze śliwkami!!!!!!!!!

Całusków sto milionów dwa :)

 

6 komentarzy:

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...