Obserwatorzy

piątek, 12 sierpnia 2016

Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką

 

Słuchajcie wrócił!!!Cały, zdrowy, nawet zadowolony mały Miki ze swojego pierwszego bezrodzicowego wypoczynku. Jeśli mogłabym zamknąć w jednym słowie stan ducha i ciała Mikiego to byłoby to satysfakcja!!!!!!!!!Zaraz po powrocie dowiedziałam się, jakich to nowych nie koniecznie przydatnych i dających się upublicznić zdolności nauczył się mój synek :)

Podobno obiady były przeeeeeepyszne, na dicho nie poszedł bo wolał z kolegami oglądać film, była zabawa "Randki w ciemno" , no i wrócił bez dziewczyny ( podobno to ona cyt. zmusiła go do kochania jej :):):):)), to chłopak nie wytrzymał :):)

Jestem tak ogromnie z tego mojego łobuza dumna, że w końcu zabrakło mi słów :roll:

Wakacji ciąg dalszy to i podróże dzieci kontynuowane. A odwiedzając ich u moich rodziców nie omieszkałam skorzystać z  ich serdeczności i hojności oraz owocowej obfitości owocowych drzewek :):)to wróciliśmy do domu z wiadrami renkold, jabłek papierówek, jagód :):) Pysio mam uśmiechnięty od ucha do ucha normalnie.

Żeby nie próżnować i nie dać niczemu zmarnować w tempie ekspresowym powstało ucierane ciasto z renklodami.Nic prostszego, nic smaczniejszego a przede wszystkim nic szuszulowszego upiec nie mogłam :):)

 

Do powstania takiego kawałka nieba potrzebujecie:

 
Ciasto:

200 g masła

200 g cukru pudru

250 g mąki pszennej

4 jaja ( najlepiej w temperaturze pokojowej)

łyżeczka proszku do pieczenia

 
Miękkie masło ucieramy z pudrem na gładką i puszystą masę.  Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Chwilę miksujemy i wsypujemy partiami mąkę oraz proszek do pieczenia.  Zmniejszamy obroty miksera i  miksujemy na mniejszych do połączenia się składników.

Tak przygotowane ciasto przekładamy  do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia ( średnica 24 cm) ,a  na wierzchu rozkładamy połówki śliwek - rozcięciem do góry.

 

Ponadto:

800 g renklod

Owoce myjemy i usuwamy pestki.

Kruszonka:

150 g mąki pszennej

75 g masła

75 g cukru

Wszystkie składniki kruszonki umieścić należy w malakserze i połączyć do powstania sypkiej kruszonki, którą posypujemy wcześniej przygotowane ciasto.

Całość zapiekamy przez około godzinę w 180 C, a przestudzone obficie posypujemy cukrem pudrem.

ucierane ciasto z renklodami I   ucierane ciasto z renklodami II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ucierane ciasto z renklodami


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ucierane ciasto z renklodami III

 

 

 

 





































 
To ja polecę dalej ponawydurniać się trochę :):)

Buziaki

3 komentarze:

  1. Szuszulko, ciacho wygląda obiecująco :-) a ten Twój Miki to przecież już prawdziwy mężczyzna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cisto przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...