Słuchajcie wrócił!!!Cały, zdrowy, nawet zadowolony mały Miki ze swojego pierwszego bezrodzicowego wypoczynku. Jeśli mogłabym zamknąć w jednym słowie stan ducha i ciała Mikiego to byłoby to satysfakcja!!!!!!!!!Zaraz po powrocie dowiedziałam się, jakich to nowych nie koniecznie przydatnych i dających się upublicznić zdolności nauczył się mój synek :)
Podobno obiady były przeeeeeepyszne, na dicho nie poszedł bo wolał z kolegami oglądać film, była zabawa "Randki w ciemno" , no i wrócił bez dziewczyny ( podobno to ona cyt. zmusiła go do kochania jej :):):):)), to chłopak nie wytrzymał :):)
Jestem tak ogromnie z tego mojego łobuza dumna, że w końcu zabrakło mi słów :roll:
Wakacji ciąg dalszy to i podróże dzieci kontynuowane. A odwiedzając ich u moich rodziców nie omieszkałam skorzystać z ich serdeczności i hojności oraz owocowej obfitości owocowych drzewek :):)to wróciliśmy do domu z wiadrami renkold, jabłek papierówek, jagód :):) Pysio mam uśmiechnięty od ucha do ucha normalnie.
Żeby nie próżnować i nie dać niczemu zmarnować w tempie ekspresowym powstało ucierane ciasto z renklodami.Nic prostszego, nic smaczniejszego a przede wszystkim nic szuszulowszego upiec nie mogłam :):)
Do powstania takiego kawałka nieba potrzebujecie:
Ciasto:
200 g masła
200 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
4 jaja ( najlepiej w temperaturze pokojowej)
łyżeczka proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy z pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Chwilę miksujemy i wsypujemy partiami mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i miksujemy na mniejszych do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia ( średnica 24 cm) ,a na wierzchu rozkładamy połówki śliwek - rozcięciem do góry.
Ponadto:
800 g renklod
Owoce myjemy i usuwamy pestki.
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
75 g masła
75 g cukru
Wszystkie składniki kruszonki umieścić należy w malakserze i połączyć do powstania sypkiej kruszonki, którą posypujemy wcześniej przygotowane ciasto.
Całość zapiekamy przez około godzinę w 180 C, a przestudzone obficie posypujemy cukrem pudrem.
To ja polecę dalej ponawydurniać się trochę :):)
Buziaki
Szuszulko, ciacho wygląda obiecująco :-) a ten Twój Miki to przecież już prawdziwy mężczyzna :-)
OdpowiedzUsuńCisto przepyszne :)
OdpowiedzUsuńmniami
OdpowiedzUsuń