Obserwatorzy

niedziela, 28 lutego 2016

Babka kawowa z czekoladową polewą

Czuć już wiosnę moi kochani, dziś to już wyjątkowo. Kot dzielnie wietrzy futro na dworze, słoneczko pięknie świeci, ptaszki śpiewają nawet zaczęłam robić  pierwsze porządki i przygotowania do corocznego siania w moim małym ogródku.Nasionka zakupione ( w tym roku postanowiłam ograniczyć ich różnorodność ponieważ ładnie mówiąc nie wszystko co rok temu posiałam wyglądało tak jak wyglądać powinno). Zatem w tym roku idziemy na jakość a nie na ilość!! Żonkile pięknie rozkwitają - jeszcze w domowych warunkach ale już są, nawet bazie kotki zaczęły rozkwitać czyżby faktycznie świat oszalał i żeby w lutym była wiosna????

Nie chciałabym tylko takiego małego zaskoczenia przeżyć -  że znowu na Święta Wielkanocne spadnie śnieg! Chociaż święta w tym roku wypadają w marcu a jak stare polskie przysłowie mówi- " W marcu jak w garncu". Wrrrrrrrr, ble fuj niech już będzie wiosna :):)

Jak już tak bardzo zbliżamy się tematem i atmosferą do świąt to poczyniłam kilka kroków w tej sprawie i upitoliłam taką pannę zwaną babką kawową.Czarna ja węgiel bomba szczęścia w połączeniu z polewą z czekolady tworzy po prostu uśmiech i spełnia marzenia. Można- MOŻNA :)

Potrzebujecie:

1 3/4 szklanki mąki

200 g masła

1 szklankę cukru

3 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 jajek

Do rondelka wkładamy 200 g masła i podgrzewamy do momentu aż się roztopi. Odstawiamy do wystudzenia. 1 3/4 szklanki mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie zaparzamy kawę w 1/4 szklanki wrzątku i odstawiamy. Jajka ubijamy za pomocą miksera na jasną puszystą masę, powoli dodając cukier. Kolejno wsypujemy mieszankę mąki , kakao i proszku do pieczenia oraz stopione masło oraz przestudzoną kawę. Całość mieszamy do uzyskania  gładkiej , jednolitej masy. 

Ciasto przelałam do silikonowej formy na babkę i zapiekałam 45 minut w temperaturze 180 C do tzw. suchego patyczka. Upieczoną wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia.

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady ( można użyć 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady)

3 łyżki śmietany 30 %

Do garnuszka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. cały czas mieszając podgrzewamy do momentu aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa.

Babkę polewamy obficie polewą i dowolnie dekorujemy.

 babka kawowa III babka kawowa II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zdjęć na razie tyle bo żesz kurcze pióro jakieś limity mi powprowadzali, ehhhhhhhhhh

 

1 komentarz:

  1. Droga Szuszulko! Wygląda przepysznie i z pewością tak smakuje !!!
    Na pewno wypróbuję Twój przepis, zwłaszcza że tak przyjemnie opisujesz kuchenne wyzwania : )
    Oby do wiosny !

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...