Nie chciałabym tylko takiego małego zaskoczenia przeżyć - że znowu na Święta Wielkanocne spadnie śnieg! Chociaż święta w tym roku wypadają w marcu a jak stare polskie przysłowie mówi- " W marcu jak w garncu". Wrrrrrrrr, ble fuj niech już będzie wiosna :):)
Jak już tak bardzo zbliżamy się tematem i atmosferą do świąt to poczyniłam kilka kroków w tej sprawie i upitoliłam taką pannę zwaną babką kawową.Czarna ja węgiel bomba szczęścia w połączeniu z polewą z czekolady tworzy po prostu uśmiech i spełnia marzenia. Można- MOŻNA :)
Potrzebujecie:
1 3/4 szklanki mąki
200 g masła
1 szklankę cukru
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
Do rondelka wkładamy 200 g masła i podgrzewamy do momentu aż się roztopi. Odstawiamy do wystudzenia. 1 3/4 szklanki mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie zaparzamy kawę w 1/4 szklanki wrzątku i odstawiamy. Jajka ubijamy za pomocą miksera na jasną puszystą masę, powoli dodając cukier. Kolejno wsypujemy mieszankę mąki , kakao i proszku do pieczenia oraz stopione masło oraz przestudzoną kawę. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej , jednolitej masy.
Ciasto przelałam do silikonowej formy na babkę i zapiekałam 45 minut w temperaturze 180 C do tzw. suchego patyczka. Upieczoną wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia.
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady ( można użyć 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady)
3 łyżki śmietany 30 %
Do garnuszka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. cały czas mieszając podgrzewamy do momentu aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa.
Babkę polewamy obficie polewą i dowolnie dekorujemy.
Droga Szuszulko! Wygląda przepysznie i z pewością tak smakuje !!!
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję Twój przepis, zwłaszcza że tak przyjemnie opisujesz kuchenne wyzwania : )
Oby do wiosny !