Żeby już nie bla bla bla tylko o mniamku mniamku zapraszam do wypróbowania sernika amerykańskiego. Czytając przepis na niego potem natomiast smakując i widząc efekt końcowy stwierdzam , że jest to sernik idealny!!!!!Konsystencja- idealna, wypieczony- idealnie, opadnięty- nigdy w życiu, smak- idealny. No w kategorii "serników upieczonych przez Szuszu"- ten jest bezkonkurencyjny!!!!!
Także porzućcie dotychczasowe zajęcia i dawajcie do kuchni - MARSZ do pieczenia.
Na spód:
150 g herbatników
75 g masła
Masa serowa:
3 białka
400 g twarożku śmietankowego
300 g kwaśnej śmietany
125 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka6 g skórki startej z cytryny
Cukier puder do posypania
Herbatniki wkładamy do miseczki i dokładnie rozgniatamy na drobne okruszki. Masło topimy w garnuszku ( lub mikrofalówce) i dodajemy do ciasteczkowych okruszków. Tak przygotowaną masę wykładamy ma formę o średnicy 26 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Chłodzimy a w międzyczasie zaczynamy przygotowywać masę serową.
Piekarnik rozgrzać ( z termoobiegiem) do 160 C. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Twarożek, kwaśną śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną, żółtka i skórkę cytrynową wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę niezbyt długo ponieważ nie chcemy za bardzo napowietrzyć sernika ( grozi późniejszym opadnięciem sernika). Ostrożnie dodajemy ubitą pianę.
Masę wykładamy na schłodzony ciasteczkowy spód i równo rozsmarowujemy. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach pieczenia wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy na kratce przez 10 minut. Następnie ponownie wstawiamy sernik do gorącego piekarnika. Pieczemy dalsze 20 minut w tej samej temperaturze. Upieczony sernik pozostawiamy na 20 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku, żeby trochę przestygł. Następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem używając dowolnego szablonu.
Ojej zapominałabym dodać o bardzo istotnym fakcie- bardzo dziękuję pewnym kimś :) dzięki którym mam tę książkę - inspiracja powyższego przepisu. Uwierzcie- Szuszulka się odwdzięczy :):):)
Oto kilka moich propozycji na serniki
OdpowiedzUsuńhttp://www.przepismamy.pl
Pycha, zapraszam na sernik z czekoladą
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/06/sernik-z-czekolada_5.html
Pycha!!!! ja polecam sery i inne wyroby do zrobienia przez każdego w domu, łatwe przepisy http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńjaka nazwa
OdpowiedzUsuń"narting" :)
A dlaczego ten uroczy sernik jest amerykański ?
Bardzo apetycznie wygląda
i zapewne tak samo pysznie smakuje.
Przepis zachowuję.
Pozdrawiam i dorzucam sposób jak jeść takie słodkości i nie tyć.
Metoda staropolska
http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/
już czuję ten smak i zapach :) zapraszam na sernik na kruchym cieście
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2015/08/sernik-na-kruchym-ciescie.html
rewelacja :) super przepis do wypróbowania
OdpowiedzUsuńtutaj nasze serniki
http://ronddel.blogspot.com/?q=sernik+przepisy
Genialny sernik Kapłański
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/12/sernik-w-ciescie-czekoladowym-kapanski.html
A dlaczego ten serniczek taki przypalony z wierzchu? :)
OdpowiedzUsuńA co do białek - po co je ubijasz, skoro nie chcesz, jak piszesz (i słusznie), napowietrzać masy serowej? Dlatego jednak Twój sernik jednak lekko opadł (widać na zdjęciu wywinięto/opadnięte brzegi).
Nie obraź się, nie chcę Ci dopiec (o, nomen-omen, wszak my tu o pieczeniu:), tylko szczerze pisze uwagi. Sama pieke namiętnie, choć bloga nie prowadzę.
Proponuję, spróbuj następnym razem nie tylko nie ubijacć białek, ale i odstawić sernik (przed pieczeniem) na jakiś czas (pół godziny może?), żeby uciekło z niego wszelkie nieproszone powietrze (zawsze jakieś się wkradnie podczas mieszania masy). Można nawet upuścić pare razy z wysokości formę z masą serową, żeby szybciej przegnac to powietrze. Oczywiście trzeba uważać, bo masa może również wyskoczyć...
Serdecznie pozdrawiam i życzę słodkiego życia!
sernik w cieście czekoladowym "kapłański"
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/12/sernik-w-ciescie-czekoladowym-kapanski.html
Apetyczny sernik, taki jak lubię. Polecam też pączki na Tłusty Czwartek
OdpowiedzUsuńhttp://www.przepis-kulinarny.pl/przepis-na-paczki.php
Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.Też miałam z tym problem.Dobre kosmetyki nawet nie pomagały. I w końcu ktoś znalazł sposób aby zniknął u mnie ten problem. Teraz mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę, nie mam żadnych dolegliwości a moja skóra wygląda o wiele lepiej niż przed kuracją.Super
OdpowiedzUsuńMoże się przyda: O żółtkach - http://www.stachurska.eu/?p=1659 .
OdpowiedzUsuńSernik delikatny polecam - http://www.stachurska.eu/?p=3595 . I dziękuję za metodę pieczenia sernika, przyda się :)
OdpowiedzUsuńhttp://smakowitezyciekobiet.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńciekawe przepisy bardzo polecam
to jak sen z psem http://www.almoc.pl/img.php?id=2794
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam sernika. Chyba się skuszę. Co to znaczy twarożek śmietankowy?
OdpowiedzUsuń400 gram sera w przepisie na sernik amerykańki w tortownicy ośrednicy 26 cm to będzie naleśnik.
OdpowiedzUsuńa czy na załączonych zdjęciach jest naleśnik???:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://smakowitezyciekobiet.blogspot.com/2016/01/pyszne-paczki.html
OdpowiedzUsuńzapraszam po ciekawe przepisy
Uwielbiam serniczki;-)
OdpowiedzUsuńA czy mozna w mniejszej tortownicy bo nie mam o tych rozmiarach co jest w tym przepisie
OdpowiedzUsuńoczywiście że można :)
OdpowiedzUsuń