Obserwatorzy

niedziela, 24 stycznia 2016

Sernik amerykański

 
Melduję, że JESTEM, w jednym kawałku, wypoczęta, uśmiechnięta , zwarta i gotowa do pracy przy blogu i pracy w pracy. Wróciłam z nartingu :) Naładowałam sobie ładnie bateryjki , powdychałam górskie powietrze, pokosztowałam trochę podhalańskich kulinarnych smakołyków, ponawydurniałam się z dzieciakami, pośmiałam , w końcu nagadałam i wygadałam. Teraz jestem calusieńka dla Was :)

Żeby już nie bla bla bla tylko o mniamku mniamku zapraszam do wypróbowania sernika amerykańskiego. Czytając przepis na niego potem natomiast smakując i widząc efekt końcowy stwierdzam , że jest to sernik idealny!!!!!Konsystencja- idealna, wypieczony- idealnie, opadnięty- nigdy w życiu, smak- idealny. No w kategorii "serników upieczonych przez Szuszu"- ten jest bezkonkurencyjny!!!!!

Także porzućcie dotychczasowe zajęcia i dawajcie do kuchni - MARSZ do pieczenia.

 

Na spód:

150 g herbatników

75 g masła

 

Masa serowa:

3 białka

400 g twarożku śmietankowego

300 g kwaśnej śmietany

125 g cukru

40 g mąki ziemniaczanej

3 żółtka6 g skórki startej z cytryny

 

Cukier puder do posypania

 

Herbatniki wkładamy do miseczki i dokładnie rozgniatamy na drobne okruszki. Masło topimy w garnuszku ( lub mikrofalówce) i dodajemy do ciasteczkowych okruszków. Tak przygotowaną masę wykładamy ma formę o średnicy 26 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Chłodzimy a w międzyczasie zaczynamy przygotowywać masę serową.

Piekarnik rozgrzać ( z termoobiegiem) do 160 C. Białka ubić mikserem  na sztywną pianę. Twarożek, kwaśną śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną, żółtka i skórkę cytrynową wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę  niezbyt długo ponieważ nie chcemy za bardzo napowietrzyć sernika ( grozi późniejszym opadnięciem sernika).  Ostrożnie dodajemy ubitą pianę.

Masę wykładamy na schłodzony ciasteczkowy spód i równo rozsmarowujemy. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach pieczenia wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy na kratce przez 10 minut. Następnie ponownie wstawiamy sernik do gorącego piekarnika. Pieczemy dalsze 20 minut w tej samej temperaturze. Upieczony sernik pozostawiamy na 20 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku, żeby trochę przestygł. Następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem używając dowolnego szablonu.

 
Sernik amerykański I Sernik amerykański II Sernik amerykański III Sernik amerykański IV Sernik amerykański V
 
 
 
 
Sernik amerykański VI 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bajo- szerokości, całusków sto milionów dwa.....

 

Ojej zapominałabym dodać o bardzo istotnym fakcie- bardzo dziękuję pewnym kimś  :) dzięki którym mam tę książkę - inspiracja powyższego  przepisu. Uwierzcie- Szuszulka się odwdzięczy :):):)

 

22 komentarze:

  1. Oto kilka moich propozycji na serniki
    http://www.przepismamy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, zapraszam na sernik z czekoladą

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/06/sernik-z-czekolada_5.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha!!!! ja polecam sery i inne wyroby do zrobienia przez każdego w domu, łatwe przepisy http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka nazwa
    "narting" :)

    A dlaczego ten uroczy sernik jest amerykański ?
    Bardzo apetycznie wygląda
    i zapewne tak samo pysznie smakuje.

    Przepis zachowuję.
    Pozdrawiam i dorzucam sposób jak jeść takie słodkości i nie tyć.
    Metoda staropolska
    http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/

    OdpowiedzUsuń
  5. już czuję ten smak i zapach :) zapraszam na sernik na kruchym cieście
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/08/sernik-na-kruchym-ciescie.html

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacja :) super przepis do wypróbowania
    tutaj nasze serniki
    http://ronddel.blogspot.com/?q=sernik+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny sernik Kapłański
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/12/sernik-w-ciescie-czekoladowym-kapanski.html

    OdpowiedzUsuń
  8. ~stara_piekarka27 stycznia 2016 12:48

    A dlaczego ten serniczek taki przypalony z wierzchu? :)
    A co do białek - po co je ubijasz, skoro nie chcesz, jak piszesz (i słusznie), napowietrzać masy serowej? Dlatego jednak Twój sernik jednak lekko opadł (widać na zdjęciu wywinięto/opadnięte brzegi).
    Nie obraź się, nie chcę Ci dopiec (o, nomen-omen, wszak my tu o pieczeniu:), tylko szczerze pisze uwagi. Sama pieke namiętnie, choć bloga nie prowadzę.
    Proponuję, spróbuj następnym razem nie tylko nie ubijacć białek, ale i odstawić sernik (przed pieczeniem) na jakiś czas (pół godziny może?), żeby uciekło z niego wszelkie nieproszone powietrze (zawsze jakieś się wkradnie podczas mieszania masy). Można nawet upuścić pare razy z wysokości formę z masą serową, żeby szybciej przegnac to powietrze. Oczywiście trzeba uważać, bo masa może również wyskoczyć...

    Serdecznie pozdrawiam i życzę słodkiego życia!

    OdpowiedzUsuń
  9. sernik w cieście czekoladowym "kapłański"
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/12/sernik-w-ciescie-czekoladowym-kapanski.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczny sernik, taki jak lubię. Polecam też pączki na Tłusty Czwartek
    http://www.przepis-kulinarny.pl/przepis-na-paczki.php

    OdpowiedzUsuń
  11. Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.Też miałam z tym problem.Dobre kosmetyki nawet nie pomagały. I w końcu ktoś znalazł sposób aby zniknął u mnie ten problem. Teraz mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę, nie mam żadnych dolegliwości a moja skóra wygląda o wiele lepiej niż przed kuracją.Super

    OdpowiedzUsuń
  12. Może się przyda: O żółtkach - http://www.stachurska.eu/?p=1659 .

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernik delikatny polecam - http://www.stachurska.eu/?p=3595 . I dziękuję za metodę pieczenia sernika, przyda się :)

    OdpowiedzUsuń
  14. http://smakowitezyciekobiet.blogspot.com/
    ciekawe przepisy bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. to jak sen z psem http://www.almoc.pl/img.php?id=2794

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie piekłam sernika. Chyba się skuszę. Co to znaczy twarożek śmietankowy?

    OdpowiedzUsuń
  17. 400 gram sera w przepisie na sernik amerykańki w tortownicy ośrednicy 26 cm to będzie naleśnik.

    OdpowiedzUsuń
  18. a czy na załączonych zdjęciach jest naleśnik???:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. http://smakowitezyciekobiet.blogspot.com/2016/01/pyszne-paczki.html
    zapraszam po ciekawe przepisy

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy mozna w mniejszej tortownicy bo nie mam o tych rozmiarach co jest w tym przepisie

    OdpowiedzUsuń
  21. oczywiście że można :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...