Obserwatorzy

środa, 13 stycznia 2016

Strucla serowa

 
Ojojojoj trochę mnie nie było, no bo jak już fejsbuczi wzywa to nawet jakby się nie chciało trzeba się zorganizować i stworzyć  ładnego pościka. Poprzednio obiecałam napisać kilka słów o postanowieniach noworocznych, nie ukrywam kilka mam, na których osiągnięciu trochę mi zależy.

Numero uno:

Po prostu przeżyć ten rok :)

Numero duo:

Znaleźć tyle siły i motywacji żeby w maju przebiec półmaraton - ( jest to bardzo realne ale do maja jeszcze trochę czasu , a nie wiadomo co szykuje przeznaczenie)

Numero tre:

Być szczęśliwą i czerpać maksimum  z życia

Numer quattro:

Unikać toksycznych i nieszczerych ludzi

Numero cinque:

Mówić to co się myśli ( nie pomylić z tym co ślina na język przyniesie :))

 

Zapowiada się soczyście i ciekawie. Mam całe 352 dni na dążenie do celu- oprócz majowego numero duo, zatem działam kochani, działam.

Zacznę od prostych ale miłych rzeczy, przedstawiam Wam pannę struclę serową, o której upieczenie pokusiłam się po raz pierwszy i chyba nie ostatni.

Także między treningami , pracą, zajmowaniem się dziećmi, sprzątaniem, zakupami,odrabianiem lekcji i planowaniem przewertowałam księgi moje z przepisami i znalazłam bardzo ciekawy przepis.

 

Potrzebujecie:

 

Ciasto:

 

500 g mąki

40 g świeżych drożdży

100 g cukru

8 g cukru waniliowego

ok. 85 ml mleka

1 jajko

200 g masła

 

Drożdże ucieramy z cukrami i łączymy z lekko podgrzanym mlekiem. Mąkę wsypujemy do miski i wlewamy drożdżowy rozczyn ( nie mieszamy). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po 20 minut gdy rozczyn wyrośnie stopniowo dodajemy jajko, 200 g stopionego i przestudzonego masła. Ciasto dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia ( jeśli będzie potrzeba należy dodać mleko).

 

Masa serowa:

100 g cukru

8 g cukru waniliowego

600 g twarogu

opakowanie budyniu waniliowego

2 jajka

 

1 całe  jajko i 1 żółtko ucieramy z cukrami. Dodajemy twaróg oraz budyń w proszku. Masę należy chłodzić w międzyczasie wyrastania ciasta drożdżowego.

Wyrośnięte już ciasto ponownie zagniatamy, po czym rozwałkowujemy na wielkość prostokąta. Na środku ciasta rozsmarowujemy masę serową. Ciasto zwijamy w struclę , podwijając końce. Wierzch ciasta  posmarować należy pozostałym białkiem. Struclę pieczemy w 170 C przez 50-55 minut. 

Można połasić się o dodatkowe posypanie ciasta posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami. Ja ją intensywnie polukrowałam.


 
strucla serowa I strucla serowa II strucla serowa III
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

Spokojnej końcówki dnia,życzę :)

Wielkie jupieeeeeeee bo u nas niedługo ferie , a śniegu napadało!!!!!!!!!!!!!!!!z czego cieszą się najmłodsi. Ale tak po cichu i między nami to ja jestem przeszczęśliwa iż jak wychodzę z domu to jest biało, bialuśko ( taka mała uwaga- pomijam chodniki po których próbowałam wczoraj pobiegać, masakra!!!)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...