A`propos wakacji- moje małe bąki wyjechały cały dzień temu :) i jakoś tak w domu cicho, pusto, głucho, spokojnie- w jednym słowie dziwnie!!Czy my matki zawsze tam mamy i mieć będziemy ??!!!
Na osłodę i otarcie łez prezentuję ciasto z bananami i rabarbarem.
Ciasto:
80 g cukru
150 g serka śmietanowego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mąki pszennej
opakowanie (16 g) cukru waniliowego
szczypta soli
Ser śmietankowy krótko ucieramy z mlekiem, olejem, cukrami , łyżką mąki ziemniaczanej oraz szczyptą soli. W osobnym naczyniu łączymy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Małymi partiami wsypujemy do masy śmietanowej (uwaga: ciasto jest dość gęste). Powstałym ciastem należy wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm wcześniej wykładając ją papierem do pieczenia.
Wierzch:
350 g rabarbaru
2 banany
70 g + 3 łyżki cukru
250 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
4 jajka
opakowanie budyniu śmietankowego bądź waniliowego bez cukru
Rabarbar obieramy , kroimy w małe kawałki i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy do czasu aż puści soki. Po tym czasie ( jest to czas w którym przygotowujemy ciasto lub 15 minut dłużej) owoce rabarbaru odsączamy a do nich wkrawamy plasterki bananów. Dobrze mieszamy a przygotowaną masę owocową wykładamy na ciasto.
Działając kolejno łączymy śmietanę z cukrem, jajkami i budyniem w proszku. Wylewamy masę jajeczną na owoce.
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 200 C ( bez termoobiegu góra i dół) i zapiekamy ciasto przez 40 minut .
Po całkowitym ostudzeniu czyli od razu przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :):)
Całuję Szuszula :)
jakie pyszne słoneczne ciach :) chętnie zjem kawałek :) zapraszam do mnie na inne ciacho z rabarbarem
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/?q=rabarbar%20ciasto
Przepis wypróbowany i pyszny. Jak najbardziej godny polecenia.
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie i pozdrawiam cieplutko.:) http://myyourviewoftheworld.blogujaca.pl/
Ciasto wygląda niesamowicie smakowicie. Na pewno wypróbuje. Ostatnio z koleżankami rozmawiałam o letnich smakach z dzieciństwa. Rabarbar też tam był.
OdpowiedzUsuńAle super ciasto, wygląda po prostu cudownie i przepysznie i takie zapewne jest. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis bo jest on naprawdę arcy ciekawy moim zdaniem, bo z takim połączeniem smakowym jak rabarbar z bananem się jeszcze nie spotkałem. A ciasto uważam, że całkiem proste w przygotowaniu a to jest dla mnie bardzo ważne.
OdpowiedzUsuńPyszności ! Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń