Obserwatorzy

poniedziałek, 6 lipca 2015

Jogurtowy sernik na zimno z porzeczkami

W końcu swobodnie  pooddychać można rześkim powietrzem a nawet wyjść na zewnątrz bez obawy poparzenia palącym w głowę i każdą odkrytą część ciała słońcem (ja oczywiście nie narzekam , bo uwielbiam wysokie temperatury), ale kurka nawet biegać nie można było, no dobra ja uparciuch i zawzięciuch swoje wybiegać musiałam :):)

I tak sobie biegłam, myślałam i  kombinowałam i oto jest jogurtowy sernik na zimno z porzeczkami. A że dostęp do porzeczek mam praktycznie od ręki - (dziękuję Ci mamulka za te cudownie czerwone małe owocowe rubinki ), to szybko wygooglowałam iście prosty i iście różowiutko wyglądający przepis na idealne połączenie sera, jogurtu i porzeczek.

Myślę, że wpis ten cudownie  pasuje do  dzisiejszego Światowego Dnia Pocałunku  :-P

Spód:

100g masła
150g biszkoptów

Masło stopiłam, biszkopty natomiast bardzo drobno pokruszyłam ( najpierw umęczyłam się po prostu  zgniatając je w dłoniach) potem zmieliłam w blenderze na pył. Do pokruszonych biszkoptów dolałam stopione i wystudzone masło i dokładnie wszystko wymieszałam. Tak przygotowaną masę przełożyłam do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia . Spód ciasteczkowy docisnęłam i wyrównałam.Na czas przygotowywania masy serowej włożyłam do lodówki.

Masa serowa:
8 łyżeczek żelatyny
500g czerwonych porzeczek
500g jogurtu naturalnego
500g zmielonego twarogu
170g cukru pudru (można dodać więcej, jak wolimy słodsze)
1 opakowanie cukru waniliowego

Żelatynę rozpuściłam w około 1/3 szklanki ciepłej wody, odstawiłam do napęcznienia. W międzyczasie zmiksowałam blenderem porzeczki i przetarłam owoce przez sito pozbywając się niezmielonych skórek i pestek. W dużej misce wymieszałam mikserem na średnich obrotach  twaróg, jogurt, cukier puder, cukier waniliowy oraz mus porzeczkowy do połączenia się składników.

Szklankę z żelatyną zalałam gorącą wodą do 3/4 jej wysokości i wymieszałam do dokładnego rozpuszczenia się jej, następnie dodałam 4-5 łyżki masy serowej i rozmieszałam. Tak przygotowany płyn wlałam do masy serowej, dokładnie mieszając wszystko mikserem.

Masę wylałam na biszkoptowy spód i chłodziłam przez noc.

Efekt końcowy nawet mnie zaskoczył:

Sernik na zimno z porzeczkami IIISernik na zimno z porzeczkami Sernik na zimno z porzeczkami I Sernik na zimno z porzeczkami II  Sernik na zimno z porzeczkami IV Sernik na zimno z porzeczkami V
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Z całuśnymi pozdrowieniami Szuszula

8 komentarzy:

  1. Cudowny ma kolor, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czesc :) Wiesz, sledze Twojego bloga od dluzszego już czasu, no i szczerze muszę Ci powiedziec, ze piszesz naprawdę swietnie :) Mam nadzieje, ze niedlugo na Twoim blogu będzie pojawialo się coraz więcej swietnych wpisow :) W sumie niemal kazdy jest swietny, a wszystkie trzymaja rownie wysoki poziom :) Hehe, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio bedac u znajomej zobaczylem jak czyta właśnie Twojego bloga. W domu, z nudów, ot tak, przy okazji korzystania z komputera i internetu postanowilem wejsc i sprawdzic, co ona tu takiego ciekawego mogla wyczytac :) No i szczerze muszę Ci przyznac, ze naprawdę sporo :) Masz talent, osobiscie będę zagladal do Ciebie czesciej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super!
    Oto moj sernik jogurtowy z brzoskwinia
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/03/sernik-jogurtowy-z-brzoskwinia.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, fauny przepis ja polecam domowe przepisy na sery http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smaczny sernik :) chętnie go spróbuję :) ja polecam delikatny sernik na zimno z owocami
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/07/sernik-na-zimno-z-czerwonymi-porzeczkami.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie się prezentuje, polecam też jogurtowy deser mrożony
    http://inews.com.pl/WordPress3/mrozony-deser-jogurtowy

    OdpowiedzUsuń
  8. ale mamy ochotę na ten serniczek :):) pyszniutki :) zapraszamy tez do nas na sernik na zimno
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=sernik+zimno+przepisy

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...