Potrzebujecie:
4 jajka 100 g cukru
100 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
16 g cukru wanilinowego
Białka ubijamy na sztywną pianę , pod koniec dodając cukier. Następnie wlewamy po żółtku, za każdym razem miksując masę. Do powstałego żółtkowego ciasta dodajemy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko mieszamy aby piana nie opadła. Kolejny krok zbliżający nas do finału to przygotowanie ręcznika kuchennego posypanego cukrem pudrem. Ciasto kakaowe należy wyłożyć na płaską formę o wymiarach 28x42 cm , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 12 minut. Natychmiast po upieczeniu ciasto należy przełożyć na ręcznik papierem do góry i delikatnie zerwać papier, roladę natomiast trzeba wraz z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. W tak przygotowany rulonik pozostawiamy do ostygnięcia. Mała uwaga: zwijamy ciasto jak jest jeszcze gorące w przeciwnym wypadku przy zwijaniu połamie się nam.
Krem:
125 g serka mascarpone
ok. 4 łyżek masła orzechowego ( można dodać łyżkę więcej lub łyżkę mniej w zależności od intensywności smaku)
200 g śmietankowego serka ( smak naturalny)
Składniki na krem mieszamy rózgą i odstawimy do lodówki na czas studzenia ciasta. Wystudzone ciasto rozwijamy ze ściereczki i smarujemy kremem uważając aby się nie połamało. Ponownie zawijamy i wkładamy do lodówki na godzinę , żeby krem stężał.
Nie wiem jak Wam ale nadzienie przypomina mi podkowę ( może to jakiś znak- sygnał) Z kuchennymi pozdrowieniami Szuszula :)
bardzo smaczna :) zobacz tez mój przepis na roladę
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2014/09/rolada-z-kakaowym-kremem.html
Super dzisiaj zrobię, a ja zapraszam na moje przepisy na domowe sery, cydr i wino, http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńbardzo aperycznie wygląda :) a to inne pomysły na rolady
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/search?q=rolada+przepisy
Bardzo ciekawe, polecam też kakaowy jabłecznik
OdpowiedzUsuńhttp://inews.com.pl/WordPress3/jablecznik-kakaowy
szkoda tylko, że ta podkowa do dołu ciągle stoi:)
OdpowiedzUsuńpysznie to wygląda
http://elwirski.blogspot.com
Pycha, a do ciacha zapraszam na kawę mrożoną z lodami waniliowymi
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/06/blog-post_15.html
Polecam również mascarpone z owocami jagodowymi - http://www.stachurska.eu/?p=14215 . Bez mąki, bez pieczenia, znaczy szybko :)
OdpowiedzUsuńPodzielam opinię przedmówcy :) A od siebie polecam ciasto z wiśniami na biszkoptach bez pieczenia:
OdpowiedzUsuńhttp://kopalniasmaku.pl/przepisy/177-100160-ciasto_z_wisniami_na_biszkoptach.html
Przesyłam Kulinarne Pozdrowienia! :)
Supe!
OdpowiedzUsuńPolecam moj biskopt z masą słonecznikową
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/biszkopt-z-masa-sonecznikowa.html
Taka moja dygresja, że w cieście chyba użyto krem kakaowy w rodzaju nutelli, prawda? Jeśli tak, to w takim razie nie można tego nazwać masłem orzechowym gdyż masło orzechowe uzyskuje się z solonych orzeszków ziemnych :)
OdpowiedzUsuńno i jak tu się odchudzać gdy tu tyle słodkości.
OdpowiedzUsuńA ta podkowa to na szczęście :)
Polecam koktajl spalający tłuszcz i pobudzający metabolizm.
A mozna go łatwo zrobić w domu
http://odchudzaniejestproste.pl/napoj-pobudzenie-metabolizmu-spalacz-tluszczu-i-przyspieszacz-metabolizmu-diy/
To działa i też jest smaczne.
Pozdrawiam
ciekawe ciasto. Musi być smaczne.
OdpowiedzUsuńJa robię (bez pieczenia) szarlotkę niskokaloryczną.
Gotowa w 15 minut.
http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/
I też jest smaczna:)
ładnie wykonane.
OdpowiedzUsuńHej :) Czytajac takie blogi jak Twoj, a jest ich w sumie niewiele, az zaluje, ze nie mam nieograniczonego czasu na to, by zatonąć w lekturze na wiele godzin :) mam nadzieje, ze w koncu czas mi na to pozwoli, a jeśli tak się stanie przeczytam wszystkie wpisy na Twoim blogu, od deski do deski, nawet te, które już znam :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńdziękuję za perfekcyjne zdefiniowanie pojęcia masła orzechowego :) a do masy został dodany krem z orzeszków ziemnych :)
Bo wiadomo, że jak się człowiek zmęczy, to najlepiej odpoczywa się w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńTyle ciast? Podziwiam Twoje zorganizowanie :)
A rolada wygląda wspaniale :)
8 ciast zrobionych w ciągu 12 godzin :).. To niepojęte :) ! Ale cóż, nie ma co się spinać. Trzeba uznać,że tylko wyjątki takie, jak Ty, są w stanie wykonać taką pracę w tak krótkim czasie. Podziwiam i gratuluję :) !
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, ze nie masz w planach na najblizsza przyszlosc konczyc prowadzenie bloga oraz nie masz w planach jego zamkniecia? :) A to dlaczego pytam? Mianowicie bardzo polubilem wszystkie Twoje wpisy i z niecierpliwością wyczekuje następnych :) Dlatego tez nie chcialbym zobaczyc tutaj wpisu pozegnalnego :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWszystko na to wskazuje bloga nie zamknę także proszę się nie martwić, będę dokładała wszelkich starań, żeby wpisy pojawiały się jak najczęściej :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za bardzo miłe słowa
Szuszula :)