Obserwatorzy

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kakaowa rolada z mascarpone i kremem orzechowym

  A więc zatem - podsumowując: weekend minął i czas się wziąć ostro do odpoczynku :)A nasiedziałam się dość długo w kuchni warując przy piekarniku, żeby to biszkopt nie opadł, beza w odpowiednim stopniu się wypiekła, stężał krem cytrynowy, nie opadł puszysty czekoladowy spód. A to wszystko z miłości do pieczenia i sympatii dla pewnego jegomościa :) bo to dla niego udało mi się ( i uwierzcie mi, że  nie mam pojęcia jak to zrobiłam) upiec w ciągu 12 godzin 8 ciast :):)i chyba muszę stwierdzić, że jednak  jestem Terminatorem -  takim co zabija, ale  tylko czas :):) A , że dodatkowo mam coś z głową :) to po takim piątkowo/sobotnim maratonie pieczenia w cudownie słoneczną niedzielę nie próżnowałam i upiekłam sobie takie kakaowe cudeńko , czyli szybką kakaową roladę przełożoną kremem z serka mascarpone i masła orzechowego.  

Potrzebujecie:

4 jajka 100 g cukru

100 g mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

16 g cukru wanilinowego

 

  Białka ubijamy na sztywną pianę , pod koniec dodając cukier. Następnie wlewamy po żółtku, za każdym razem miksując masę. Do powstałego żółtkowego ciasta dodajemy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko mieszamy aby piana nie opadła. Kolejny krok zbliżający nas do finału to przygotowanie ręcznika kuchennego posypanego cukrem pudrem. Ciasto kakaowe należy wyłożyć na płaską formę o wymiarach 28x42 cm , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 12 minut. Natychmiast po upieczeniu ciasto należy przełożyć na ręcznik papierem do góry i delikatnie zerwać papier, roladę natomiast trzeba wraz  z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. W tak przygotowany rulonik pozostawiamy do ostygnięcia. Mała uwaga: zwijamy ciasto jak jest jeszcze gorące w przeciwnym wypadku przy zwijaniu połamie się nam.  

Krem:

125 g serka mascarpone

ok. 4 łyżek masła orzechowego (  można dodać łyżkę więcej lub łyżkę mniej w zależności od intensywności smaku)

200 g śmietankowego serka ( smak naturalny)

  Składniki na krem mieszamy rózgą i odstawimy do lodówki na czas studzenia ciasta. Wystudzone ciasto rozwijamy ze ściereczki i smarujemy kremem uważając aby się nie połamało. Ponownie zawijamy i wkładamy do lodówki na godzinę , żeby krem stężał.   Kakaowa rolada z kremem I Kakaowa rolada z kremem II Kakaowa rolada z kremem III Kakaowa rolada z kremem IV Kakaowa rolada z kremem VI  

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Nie wiem jak Wam ale nadzienie przypomina mi podkowę ( może to jakiś znak- sygnał)   Z kuchennymi pozdrowieniami Szuszula :)

20 komentarzy:

  1. bardzo smaczna :) zobacz tez mój przepis na roladę
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/09/rolada-z-kakaowym-kremem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Super dzisiaj zrobię, a ja zapraszam na moje przepisy na domowe sery, cydr i wino, http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo aperycznie wygląda :) a to inne pomysły na rolady
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=rolada+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe, polecam też kakaowy jabłecznik
    http://inews.com.pl/WordPress3/jablecznik-kakaowy

    OdpowiedzUsuń
  5. szkoda tylko, że ta podkowa do dołu ciągle stoi:)
    pysznie to wygląda
    http://elwirski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, a do ciacha zapraszam na kawę mrożoną z lodami waniliowymi
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/06/blog-post_15.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam również mascarpone z owocami jagodowymi - http://www.stachurska.eu/?p=14215 . Bez mąki, bez pieczenia, znaczy szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podzielam opinię przedmówcy :) A od siebie polecam ciasto z wiśniami na biszkoptach bez pieczenia:
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/177-100160-ciasto_z_wisniami_na_biszkoptach.html

    Przesyłam Kulinarne Pozdrowienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Supe!
    Polecam moj biskopt z masą słonecznikową
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/biszkopt-z-masa-sonecznikowa.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka moja dygresja, że w cieście chyba użyto krem kakaowy w rodzaju nutelli, prawda? Jeśli tak, to w takim razie nie można tego nazwać masłem orzechowym gdyż masło orzechowe uzyskuje się z solonych orzeszków ziemnych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. no i jak tu się odchudzać gdy tu tyle słodkości.
    A ta podkowa to na szczęście :)
    Polecam koktajl spalający tłuszcz i pobudzający metabolizm.
    A mozna go łatwo zrobić w domu
    http://odchudzaniejestproste.pl/napoj-pobudzenie-metabolizmu-spalacz-tluszczu-i-przyspieszacz-metabolizmu-diy/
    To działa i też jest smaczne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawe ciasto. Musi być smaczne.
    Ja robię (bez pieczenia) szarlotkę niskokaloryczną.
    Gotowa w 15 minut.
    http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/
    I też jest smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej :) Czytajac takie blogi jak Twoj, a jest ich w sumie niewiele, az zaluje, ze nie mam nieograniczonego czasu na to, by zatonąć w lekturze na wiele godzin :) mam nadzieje, ze w koncu czas mi na to pozwoli, a jeśli tak się stanie przeczytam wszystkie wpisy na Twoim blogu, od deski do deski, nawet te, które już znam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam
    dziękuję za perfekcyjne zdefiniowanie pojęcia masła orzechowego :) a do masy został dodany krem z orzeszków ziemnych :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bo wiadomo, że jak się człowiek zmęczy, to najlepiej odpoczywa się w kuchni ;)
    Tyle ciast? Podziwiam Twoje zorganizowanie :)
    A rolada wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  16. 8 ciast zrobionych w ciągu 12 godzin :).. To niepojęte :) ! Ale cóż, nie ma co się spinać. Trzeba uznać,że tylko wyjątki takie, jak Ty, są w stanie wykonać taką pracę w tak krótkim czasie. Podziwiam i gratuluję :) !

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam nadzieje, ze nie masz w planach na najblizsza przyszlosc konczyc prowadzenie bloga oraz nie masz w planach jego zamkniecia? :) A to dlaczego pytam? Mianowicie bardzo polubilem wszystkie Twoje wpisy i z niecierpliwością wyczekuje następnych :) Dlatego tez nie chcialbym zobaczyc tutaj wpisu pozegnalnego :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszystko na to wskazuje bloga nie zamknę także proszę się nie martwić, będę dokładała wszelkich starań, żeby wpisy pojawiały się jak najczęściej :)
    Dziękuje za bardzo miłe słowa
    Szuszula :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...