Pomalutku, powolutku zaczynam zauważać zielone pączki na krzakach, ptaszki radośnie ćwierkają a najciekawsze jest to, że niedawno zaczęły pojawiać się bociany!!!!!!! Dlatego nie czekając długo przy pierwszej możliwej okazji zakupiłam pakiet nasion do mojego cudownego ogródka. I tu niespodzianka- w tym roku połasiłam się na "zrobienie" rabatek :) Co z tego wyjdzie to chyba sama Matka Natura nie wie :):) Ale jest ryzyko jest zabawa - wchodzę w to!!!!!!Serce podpowiada DO IT!!!!więc Szuszu DO IT!!!!!
A jak już tak miło się zrobiło to żeby jeszcze bardziej podkręcić ciśnienie i zachęcić do pieczeniowego eksperymentowania ze mną to zaprezentuje Wam mróweczki ciasto czekoladowe z ricottą i jabłkiem. Odpowiednio wilgotne, z chrupiącymi migdałami i rozpływającą się czekoladą , mmmmmmmm rewelka!!!
Potrzebujecie:
3/4 kostki miękkiego masła
3/4 szklani brązowego cukru
3 czubate łyżki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 garście migdałów
łyżka aromatu migdałowego/waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 jabłko
250 g serka ricotty
szklanka mąki
Polewa:
3/4 tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz migdałów które najpierw należy lekko uprażyć na suchej patelni, potem posiekać i dopiero teraz należy je dodać do reszty składników ( jabłko oczywiście należy obrać i dodać starte na grubych oczkach). Całość miksujemy dodając łyżka po łyżce mąkę. Jeszcze chwilę mieszamy następnie ciasto przelewamy do nie za dużej formy ( najlepiej keksówki) i pieczemy w 160 C przez 50 minut. Następnie ostudzone polewany letnią polewą ( czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki).
Miałam okazję wczoraj spróbować tego ciasta i musze przyznać, że już dawno nie jadłam takiej pyszności:)Jest mocno czekoladowe, a w środku to po prostu poezja....:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Wiesiu za miły komentarz i wczorajszy wieczór :):)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy - polecam się na przyszłość i przesyłam 100 buziaków.
OdpowiedzUsuńEeee no, zazdroszczę Pani Wiesi możliwości spróbowania tego ciasteczka :) Wygląda bajecznie, na jednym kawałku bym nie poprzestał, a palce to bym wylizywał do ostatniego śladu polewy ;) Ja byłem w piątek na spacerze, czuć, czuć tą Wiosnę. Pączki na krzewach, piękne słoneczko, przyjemne temperatury :) Jeszcze trochę i będzie można wejść na całego do ogrodu. Póki co, drzewka już pobielone :)
OdpowiedzUsuńWspaniała
OdpowiedzUsuńPolecam Wuzetke z serkiem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/wuzetka-z-serkiem.html
Pyszne ciasto, zapraszam na łatwy orzechowiec z miodem
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/11/orzechowiec.html
Pyszne ciasto, robiłam, a ja polecam domowy wyrób serów http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne ciacho:) też czasami takie robię :) a to moje ciasto czekoladowe
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-powidami.html
ciasto wyszło super, znakomite w smaku:) zobacz też inne ciasta czekoladowe
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasta+czekoladowe+przepisy
ŚWIETNIE WYGLĄDA...UWIELBIAM TAKIE CIASTA...ZAPRASZAM '' NA TORCIK CZEKOLADOWY Z MASA WIŚNIOWĄ'' MOŻE NA DZIEŃ KOBIET...?;-) POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html
dziękuję :) na pewno zajrzę na Twój blog
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
Witam
OdpowiedzUsuńWłaśnie niedługo zamierzam zabrać się za zrobienie Wuzetki :):)
Na pewno odwiedzę Twojego bloga
Dziękuję
wow ale ciacho :) czekoladowe ciasta zawszę maja ten wyjątkowy smak mniam...
OdpowiedzUsuńhttp://www.alestrona.net/1917/przepis_na_muffinki_czekoladowe.html
Ciekawy przepis :) Polecam również czekoladowy orzechowiec z mascarpone - http://www.stachurska.eu/?p=5502 .
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę, spróbuj też ciasta mocno czekoladowego z miętową śmietanką
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/ciasto-mocno-czekoladowe-z-mietowa-smietanka
A co z gorzka czekoladą? Kiedy ja sie dodaje?
OdpowiedzUsuńczy czekoladę należy zetrzeć czy rozpuścić?
OdpowiedzUsuńczekoladę dość drobno posiekałam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
ciasto wuzetka z serkiem nigdy nie piekłam ale czytając już mam ochotę upiec składniki kupię i zaras upiekę dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCiasto na wierzchu ma polewę czekoladową, która w przepisie nie została uwzględniona. Czy to właśnie na polewę potrzebna była gorzka czekolada?
OdpowiedzUsuńWitam. A ile jabłek dodać, bo nie doszukałam się w przepisie? Ciasto wygląda bardzo apetycznie. I jeszcze jedno pytanko, taki serek np. Bieluch zamiast ricotty też się nada? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto , bardzo mi się podoba. Polecam też
OdpowiedzUsuńhttp://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
Aha, a na wierzch?s
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis :) Wygląda na na niesamowicie wilgotne... moje oczywiście się nie umywa, ale też się pochwalę:
OdpowiedzUsuńhttp://www.buster.pw/upieklem-ciasto-czekoladowe/
Gorzką posiekaną czekoladę dodajemy zaraz po utarciu cukru z masłem
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Witam
OdpowiedzUsuńGorzka czekolada dodana jest do ciasta a polewa to roztopiona w kąpieli wodnej mleczna czekolada z odrobiną śmietany 30 % ( zaraz dodaję do wpisu )
na wierzchu ciasta znajduje się polewa z mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany kremówki 30 %
OdpowiedzUsuńprzepis na blogu zostanie uzupełniony o polewę ( gdzieś mi umknęło :)
pozdrawiam Szuszula
a o jakim jabłku jest tylko w sposobie a nie składnikach ?
OdpowiedzUsuńA z czego jest ta polewa i dlaczego tylko pół tabliczki czekolady?
OdpowiedzUsuńIle jablek ? ;-))))))
OdpowiedzUsuńpotrzebne jest 1 jabłko
OdpowiedzUsuńprzepis na polewę jest już podany na blogu ( stopiona mleczna czekolada z dodatkiem śmietanki 30%)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
wkradł się czeski błąd - oczywiście do ciasta potrzebne jest jedno jabłko
OdpowiedzUsuń:)
To ciasto musi być pyszne
OdpowiedzUsuńhttp://ciastko-joli.blogspot.com