szczypta soli
220 ml ciepłego mleka
35 g drożdży
100 g cukru
50 g stopionego masła
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego Ponadto do nadzienie:słoik konfitury z owoców leśnychopakowanie cukru waniliowego200 g serka śmietankowego Mąkę wsypujemy do dużej miski i dodajemy sól. Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawiłam do podrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie do mąki dodałam cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka oraz podrośnięte drożdże. Wyrobiłam elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z ciastem nakryłam ścierką i pozostawiłam w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o średnicy ok. 0,5 cm.Jedną część posmarowałam konfiturą, drugą natomiast serkiem śmietanowym i posypałam opakowaniem cukru waniliowego. Tak przygotowane ciasta zwinęłam w rulon który pocięłam na około 2-3 cm kawałki. Ślimaki układałam (zwinięciem do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
OdpowiedzUsuńhttp://zmiksowani.pl
Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)
pozdrawiam