Obserwatorzy

niedziela, 30 listopada 2014

Drożdżowe rollsy

I mamy Andrzejki :)
Zatem wszystkim Andrzejom tym znanym i tym mniej znanym składa Szuszuleńka najserdeczniejsze życzenia imieninowe :):)
Właśnie sobie uświadomiłam ,że to jutro 1 grudnia i że mały Mikołaj już się powoli zbliża-  a prezenty jak nie powybierane tak niepowybierane. Chyba naprawdę ktoś mi czas  kradnie bo zaczyna mi go bardzo brakować.
Ale co nas nie zabije to nas wzmocni- i tego będę się trzymała.
Więc dla tych bardzo zakręconych i tych troszkę mniej prezentuję i dedykuję drożdżowe rollsy ( w oryginale nadziane cynamonem)ja użyłam do tego konfitury z owoców leśnych oraz serka śmietankowego  z cukrem waniliowym (opcja druga -rewelka).
 
Ciasto drożdżowe:
 
500 g mąki 
szczypta soli
220 ml ciepłego mleka
35 g drożdży
100 g cukru
50 g stopionego masła
2 jajka
2 łyżeczki  cukru waniliowego
 
Ponadto do nadzienie:
słoik konfitury z owoców leśnych
opakowanie cukru waniliowego
200 g serka śmietankowego
 
 
Mąkę wsypujemy do dużej miski i  dodajemy sól. Drożdże rozpuszczamy  w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawiłam do podrośnięcia na około 10 minut.  Po tym czasie do mąki dodałam  cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka oraz podrośnięte drożdże. Wyrobiłam elastyczne ciasto  stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z ciastem nakryłam  ścierką i pozostawiłam w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o średnicy ok. 0,5 cm.
Jedną część posmarowałam konfiturą, drugą natomiast serkiem śmietanowym i posypałam opakowaniem cukru waniliowego. Tak przygotowane ciasta zwinęłam w rulon który pocięłam na około 2-3 cm kawałki. Ślimaki układałam (zwinięciem do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy  ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 
Drożdżowe rollsy IV  Drożdżowe rollsy VI
 
 
Drożdżowe rollsy V
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Drożdżowe rollsy III
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
            Oczywiście gotowe polukrowałam :)
Polecam zajadać jeszcze gorące :):)z kubkiem kakao:):)

1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
    http://zmiksowani.pl

    Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...