Obiecałam gospodyni domu , że prezent który otrzymałam przełożę na blogaska. Więc wybrałam z niego coś kolorowego, smacznego i na czasie a mianowicie będzie to jabłecznik z painką a żeby było śmiesznie pianka będzie różowa.
Zatem zasuwajcie do najbliższego sklepu i zaopatrzcie się w :
Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru kryształ
2 łyżki gęstej śmietany
8 żółtek
kostka masła
opakowanie cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 budynie śmietankowe
Pianka:
8 białek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
2 kisiele wiśniowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część schładzamy w zamrażalce, drugą natomiast wylepiamy blachę o wymiarach 40x24 cm, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i wkładamy ciasto. Podpiekamy przez 20 minut. Studzimy.
Jabłka obieramy, kroimy na plasterki i smażymy na małym ogniu. Pod koniec smażenia rozgniatamy jabłka tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Budynie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, dodajemy do jabłek. Chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i jeszcze ciepłe wykładamy na podpieczony spód.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier puder. Następnie wsypujemy kisiele w proszku i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na masę jabłkową. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, odrywamy kawałki i kładziemy na piankę lub można uczynić coś zupełnie innego (tak jak ja to zrobiłam): rozwałkować ciasto i wykrawać z niego małymi foremkami dowolne kształty, które układamy w frywolnym nieładzie na piankę.
Całość pieczemy ok. 45 minut w 180 C.
Efekty poniżej:
To ciasto ciekawie wyglada z tymi motylkamibede piekla z wnuczusiem , ma 4 latka a bardzo garnie sie to takich spraw. ostatnio jak byli wyrabialmi chlebus swoja raczka , ja wyrabiam zawsze lyzka ,Wspanialy chlopiec rosnie a braciszekg dogania ma 8 miesiecy cmok cmok za przepisy Mamcia
OdpowiedzUsuń