Obserwatorzy

niedziela, 14 września 2014

Cytrynowy sernik

Dzień dobry wieczorem :)

Kurcze miałam tyle roboty w weekend , i znowu mam  opóźnienia za które bardzo przepraszam :( ale mam naprawdę poważną wymówkę - mój najpiękniejszy, najprzystojniejszy, najfajniejszy, najukochańszy, cudowny- po prostu mąż miał urodziny i nie dało rady ani chwili nawet zajrzeć na blogaska. Mężusiu jeszcze raz milion lat!!!!

A jak już dziś wpadłam to bardzo miłe się zaskoczyłam kilkoma nowymi komentarzami za które serdecznie bardzo Szuszuleńka dziękuje :).

A żeby nawiązać do kulinarności bloga to jakiś czas temu obiecałam wrzucić przepis na sernik cytrynowy,  który naprawdę ekstremalnie wyrasta ( a przede wszystkim nie opada po upieczeniu).

 A więc przygotujcie na spód:

250 d kruchych ciastek maślanych

100 g stopionego masła

Masa serowa:

6 jajek

1 kg twarogu z wiaderka

3/4 szklani cukru pudru

250 g masła/margaryny

wyciśnięty sok z 1 cytryny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciastka miksujemy/rozgniatamy- robimy z nich wszystko tylko po to, żeby były maksymalnie pokruszone. Wlewamy stopione masło i mieszamy ( musi powstać tzw. "piasek"  ). Powstałą masą wykładamy spód okrągłej formy i chłodzimy na czas przygotowywania masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z tłuszczem, po chwili dodajemy cukier puder oraz twaróg ( łyżka po łyżce).  Masę mieszamy z sokiem z cytryny, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Bardzo delikatnie dodajemy ubite białka. Powstałą masę wylewamy na spód, wstawiamy do nagrzanego  do 170 C piekarnika i pieczemy przez 55 minut. Po upieczeniu należy odczekać 15-20 minut z wyjęciem ciasta z piekarnika. Po wystudzeniu schłodziłam ciasto w lodówce przez noc. Dnia następnego polać lukrem- jak najbardziej cytrynowym :)

Niestety jedynie zdjęcia jakie posiadam i zdążyłam zrobić to te od razu po wyjęciu z piekarnika. Wrzucam po prostu to co mam:

Sernik cytrynowy

 

 

 

 

 

 

 

 Gwarantuję, że jeśli lubicie cytrynowy posmak w kremowym serniku to właśnie to ciasto jest idealne dla Was.

3 komentarze:

  1. Serniczek po prostu rozpływa się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat pieke sernik cytrynowy z twojego bloga,jest już w piekarniku jak na razie jest ok.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Gwarantuję, że się uda, powodzenia i smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...