No i byłam na zakończeniu lata w Borach, i prezentowałam swoje wypieki.Na dowód udanej imprezy z ręką na sercu spowiadam się wam,że dzieciaczki wróciły wyskakane, wybawione, objedzone, uchachane!!!!!! A jak się dzień wcześniej napiekłam to moje :)
Ale efektem mojej orki w kuchni było upieczenie czterech ciast z których jedno to jak najbardziej na czasie ciasto gruszkowe ( pieczone po raz drugi w ciągu tygodnia), ponieważ to pierwsze tak szybko zniknęło, że nawet ja nie zdążyłam jego posmakować i to było impulsem do powtórzenia jego.
Do upieczenia tego niesamowicie "mokrego" ciasta potrzebować będziecie:
2 szklanki mąki
200 g masła
1 szklankę cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki kakao
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2-3 duże gruszki ( mamulka dziękuję Tobie za te pyszne klapsy )
łyżeczka brązowego cukru
szczypta soli
Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając mąkę, proszek do pieczenia i sól. Pojedynczo dodawać jajka. Masę dzielimy na dwie równe części. Jedną łączymy z kakao drugą natomiast z aromatem waniliowym. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylewamy połowę ciemnego ciasta, na nie wylewamy połowę jasnego ciasta. Następnie wykładamy resztę ciemnego ciasta i jasnego ciasta. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy ich) i kroimy w łódki. Wykładamy na ciasto w dowolny sposób. Posypujemy brązowym cukrem.
Ciasto pieczemy godzinę w 180C ( do suchego patyczka). Po upływie tego czasu wyglądało nie inaczej jak na załączonych zdjęciach: (dodam , że należałoby je przed podaniem polukrować)
A w świetle porannego słońca pokrojone i podzielone między luda prezentowało się następująco:
Jejku mam Wam tyle do pokazania,że chyba zacznę już teraz tworzyć następny post . :):)
Całuski Szuszuleńka
Smakowite przepisy :) zapraszam na swojego bloga :) http://omatkoubralamsiewtluszcz.blog.pl/
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapaszam do mnie :) gotujwchmurach.blogujaca.pl
Wygląda rewelacyjnie, czy brązowy cukier jest obowiązkowy czy można zastąpić go białym?
OdpowiedzUsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przemiłe słowa:):)
Oczywiście brązowy cukier można zastąpić białym :)
pozdrawiam Szu-szu :)