Obserwatorzy

poniedziałek, 8 września 2014

Ciasto z gruszkami

Cześć :)

No i byłam na zakończeniu lata w Borach, i prezentowałam swoje wypieki.Na dowód udanej imprezy z ręką na sercu spowiadam się wam,że  dzieciaczki wróciły wyskakane, wybawione, objedzone, uchachane!!!!!! A jak się dzień wcześniej napiekłam to moje :)

Ale efektem mojej orki w kuchni było upieczenie czterech ciast z których jedno to jak najbardziej na czasie ciasto gruszkowe ( pieczone po raz drugi w ciągu tygodnia), ponieważ to pierwsze tak szybko zniknęło, że nawet ja nie zdążyłam jego posmakować i to było impulsem do powtórzenia jego.

Do upieczenia tego niesamowicie "mokrego" ciasta potrzebować będziecie:

2 szklanki mąki

200 g masła

1 szklankę cukru

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 1/2 łyżki kakao

2 łyżeczki aromatu waniliowego

2-3 duże gruszki ( mamulka dziękuję Tobie za te pyszne klapsy )

łyżeczka brązowego cukru

szczypta soli

Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając mąkę, proszek do pieczenia i sól. Pojedynczo dodawać jajka. Masę dzielimy na dwie równe części. Jedną łączymy z kakao drugą natomiast z aromatem waniliowym. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylewamy połowę ciemnego ciasta, na nie wylewamy połowę jasnego ciasta. Następnie wykładamy resztę ciemnego ciasta i jasnego ciasta. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy ich) i kroimy w łódki. Wykładamy na ciasto w dowolny sposób. Posypujemy brązowym cukrem.

Ciasto gruszkowe I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto pieczemy godzinę w 180C ( do suchego patyczka). Po upływie tego czasu wyglądało nie inaczej jak na załączonych zdjęciach: (dodam , że należałoby je przed podaniem polukrować)

Ciasto gruszkowe II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A w świetle porannego słońca pokrojone i podzielone między luda prezentowało się następująco:

Ciasto gruszkowe IV

 

 

 

 

 

 

Jejku mam Wam tyle do pokazania,że chyba zacznę już teraz tworzyć następny post . :):)

Całuski Szuszuleńka

4 komentarze:

  1. Smakowite przepisy :) zapraszam na swojego bloga :) http://omatkoubralamsiewtluszcz.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :)
    Zapaszam do mnie :) gotujwchmurach.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie, czy brązowy cukier jest obowiązkowy czy można zastąpić go białym?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj :)
    Dziękuję za przemiłe słowa:):)
    Oczywiście brązowy cukier można zastąpić białym :)
    pozdrawiam Szu-szu :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...