Kurcze miałam tyle roboty w weekend , i znowu mam opóźnienia za które bardzo przepraszam :( ale mam naprawdę poważną wymówkę - mój najpiękniejszy, najprzystojniejszy, najfajniejszy, najukochańszy, cudowny- po prostu mąż miał urodziny i nie dało rady ani chwili nawet zajrzeć na blogaska. Mężusiu jeszcze raz milion lat!!!!
A jak już dziś wpadłam to bardzo miłe się zaskoczyłam kilkoma nowymi komentarzami za które serdecznie bardzo Szuszuleńka dziękuje :).
A żeby nawiązać do kulinarności bloga to jakiś czas temu obiecałam wrzucić przepis na sernik cytrynowy, który naprawdę ekstremalnie wyrasta ( a przede wszystkim nie opada po upieczeniu).
A więc przygotujcie na spód:
250 d kruchych ciastek maślanych
100 g stopionego masła
Masa serowa:
6 jajek
1 kg twarogu z wiaderka
3/4 szklani cukru pudru
250 g masła/margaryny
wyciśnięty sok z 1 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciastka miksujemy/rozgniatamy- robimy z nich wszystko tylko po to, żeby były maksymalnie pokruszone. Wlewamy stopione masło i mieszamy ( musi powstać tzw. "piasek" ). Powstałą masą wykładamy spód okrągłej formy i chłodzimy na czas przygotowywania masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z tłuszczem, po chwili dodajemy cukier puder oraz twaróg ( łyżka po łyżce). Masę mieszamy z sokiem z cytryny, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Bardzo delikatnie dodajemy ubite białka. Powstałą masę wylewamy na spód, wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika i pieczemy przez 55 minut. Po upieczeniu należy odczekać 15-20 minut z wyjęciem ciasta z piekarnika. Po wystudzeniu schłodziłam ciasto w lodówce przez noc. Dnia następnego polać lukrem- jak najbardziej cytrynowym :)
Niestety jedynie zdjęcia jakie posiadam i zdążyłam zrobić to te od razu po wyjęciu z piekarnika. Wrzucam po prostu to co mam:
Gwarantuję, że jeśli lubicie cytrynowy posmak w kremowym serniku to właśnie to ciasto jest idealne dla Was.
Serniczek po prostu rozpływa się w ustach:)
OdpowiedzUsuńAkurat pieke sernik cytrynowy z twojego bloga,jest już w piekarniku jak na razie jest ok.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGwarantuję, że się uda, powodzenia i smacznego :)
OdpowiedzUsuń