Obserwatorzy

wtorek, 8 kwietnia 2014

Baba cytrynowa

Witam po serdeczności :)

Idąc zapachem zbliżającej się Wielkanocy , tak jak zresztą obiecałam  przedstawiam Wam babę całą w cytrynach.  Bardzo prosta w przygotowaniu , jedyny wysiłek to zetrzeć skórkę z cytryny no i oczywiście  wycisnąć ostatnie soki z  "tego żółtego małpiszona ":). Wychodzi cudnie żółta i przepięknie puszysta. Normalnie cud-miód !!!! Zresztą co tu dużo gadać, polecam mocno a co z tą wiedzą zrobicie - Wasza decyzja.

Proporcje:

4 jajka

1 szklanka mąki tortowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego ( dużego)

150 ml oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

sok i skórka z cytryny ( musiałam trochę podpimpować i zrobiłam to z  dwóch mniejszych cytryn)

Ponadto do lukru potrzebować będziemy

2-3 kopiaste łyżki cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąki oraz proszek. Na końcu ubijania powolutku wlewamy olej. Cały czas miksujemy. Na samiusieńki koniec wsypujemy otartą skórkę oraz wyciśnięty sok. Miksujemy jeszcze ok. 2 minut. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej kaszą manną keksówki. Pieczemy 40 minut w 180 C. Lukier: wszystko memłamy a ostygniętą babeczkę polewamy cytrynowym cudem.

Dziunia zaraz po wyjęciu z piekarnika:



 

 

 

 

 

 Dziunia zaraz przed konsumpcją:



 

 

 

 

 

 

Cytrynowa dziunia w trakcie konsumpcji:



 

 

 

 

 

 

Do miłego !!!!!

Pozdro 600 Szu-szu:)

8 komentarzy:

  1. Udało mi się spróbować już ostatnie okruszki i przyznaję,że b. dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dotrwa do jutra to wpadne do dziuni na kawke :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :):):): podziękować :):) i buziaków milion

    OdpowiedzUsuń
  4. buuuuu
    już jej nie ma :0 ale na kawulca jak najbardziej zapraszam tajemniczy czytaczu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten przepis zagości na moim stole częściej. Babka wilgotna i puszysta. Bardzo polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. joannafuks12310 maja 2014 13:27

    oj tak, u mnie też wszyscy nią zachwyceni :)
    dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smacznie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. DZIĘKUJE BARDZO :):)
    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...