Potrzebujecie do wykonania ciasta:
4 jajka
1 1/2 szklanki mąki
1 szklankę cukru
1/2 szklankę oleju
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżkę kakao
ok. 300 g czereśni ( mrożonych- wcześniej odmrożonych lub z kompotu- koniecznie wypestkowanych)
Jajka ucieramy ze szklanka cukru na biały puch. Następnie wlewamy olej i dalej miksujemy.Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksera mieszamy.Kolejno ciasto dzielimy na dwie części; do jednej dodajemy kakao- dokładnie mieszamy.Połowę wypestkowanych czereśni należy dodać do ciasta białego, wymieszać , drugą część owoców dodajemy do ciasta ciemnego i również mieszamy.
Na kwadratową foremkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 24 cmx24 cm) wylałam najpierw ciasto jasne, wierzch wyrównałam , potem ciasto ciemne i również wyrównałam. Tak przygotowane należy zapiekać w 180 C przez 35 minut.
Ganache: ( idealna polewa czekoladowa)
100 g gorzkiej czekolady ( można pół na pół z mleczną)
100 ml śmietany kremówki 30 %
15 g masła
Czekoladę rozpuszczamy w mocno podgrzanej śmietance (garnek należy zdjąć z ognia, nie wolno gotować śmietanki, bo się zwarzy). Kiedy czekolada niemalże całkowicie się rozpuści, dokładnie mieszamy masę i dodajemy masło ponownie mieszając. Lekko wystudzoną polewamy wystudzone ciasto. Całość chłodzimy.
Pamiętajcie zasady są po to, żeby je łamać :):)
Całuję Szuszu
muszę się zmobilizować i zrobić, tak mi ochoty narobiłaś !
OdpowiedzUsuńGwarantuje, że nie pożałujesz upieczenia, ciasto jest super!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
musi być pyszne
OdpowiedzUsuń