Obserwatorzy

niedziela, 12 marca 2017

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy - ale co to jest???Przeszło mi przez myśl kiedy to poprosił mnie o zrobienie "tego" cuda mój mąż. Ja w dzieciństwie jadałam cukierki , które mama robiła na patelni z cukru zalewając go śmietaną- wychodziły takie krówki. Ale blok czekoladowy????? Jest to smak jego dzieciństwa i odwzorcowanie go niby proste, ale szczerze stresik był. No bo chciałam , żeby jedząc kawałek tej czekolady poczuł się wyjątkowo. Czy mi się udało? Tego nie wiem na sto procent, ale widząc uśmiech i znikające porcje czekolady z lodówki myślę, że trafiłam w punkt. Więc zapraszam Was dzisiaj na domową czekoladę.

Potrzebujecie:

1 szklanki cukru

250 g masła

1/2 szklanki wody

2 - 2,5 łyżki kakao

400 g mleka w proszku

 

Masło topimy w garnku, następnie dodajemy wodę, kakao oraz cukier. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Lekko przestudzamy. Do przesypanego do miski mleka w proszku wlewamy masę maślano-kakaową. Mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy czekoladę do lodówki i chłodzimy co najmniej 3 godziny. Niestety moja nie wytrzymała nawet godziny bez podjadania.

blok czekoladowy I blok czekoladowyblok czekoladowy II blok czekoladowy III

Ten słodki kawałek zapomnienia można urozmaicić herbatnikami lub bakaliami, my/ ja/on/oni wolimy "czystą" postać tego grzechu.

Całuję i luźnego wieczoru życzę

Szuszulka

3 komentarze:

  1. no nie i teraz będę musiała zjeść coś słodkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. też się zaczęłam zastanawiać jak przeczytałam tytuł, ale nie widziałam jeszcze zdjęcia i opisu ;d

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...