Potrzebujecie:
ok. 1/2 kg resztek ciast (najlepiej bez masy i owoców) np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów
sporej garści rodzynek namoczonych w alkoholu ( np.rumie)
150-200 g dżemu
wiórków kokosowych
kilku kropli aromatu migdałowego ( uwielbiam go)
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
100 ml mleka
2 łyżek ciemnego kakao
1 łyżki nutelli
Do obtoczenia:
wiórki kokosowe
drobno posiekane orzechy
Resztki ciast rozdrabniamy ( użyłam malaksera). Następnie gotujemy mleko z masłem, cukrem i kakao, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Mieszaninę studzimy i dodajemy do resztek ciastek. Łączymy z pozostałymi składnikami: dżem, nutellą, aromatem i posiekanymi bakaliami. Wszystko dokładnie mieszamy (jak masa jest zbyt rzadka dodajemy trochę więcej suchego, jak za gęsta możemy dodać więcej dżemu lub nutelli ). Z masy formujemy kulki, które albo obtaczamy w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach. Bajaderki wstawiłam do lodówki na co najmniej godzinę. A potem jemy, jemy , jemy......
Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego, także nie lajkujmy a polubmy, nie hejtujmy a nie lubmy, nie róbmy selfie tylko zdjęcie wymieniać mogę jeszcze dłuuuuuugo, ale po co i na co. Kochani mamy taki piękny język ojczysty, kultywujmy go i szanujmy :)
buziaki i do miłego
Szuszulka
bajaderki bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńsuper !!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bajaderki!!! Jestem ciekawa czy to produkt regionalny, czy może można ją kupić w całej Polsce?
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuń