Ten wpis dedykuję fanatykom domowych wypieków pieczywa, łasuchom bułkowym , bułkowym potworom, rodzicom dzieci feryjnych :)Zapraszam na domowe bułki ze słonecznikiem i makiem.
Do wykonania ok. 18 bułeczek potrzebujecie:
800 g mąki pszennej
125 ml mleka
1 1/2 szklanki ciepłej wody
2 jajka
100 g stopionego masła
3 łyżki oliwy
6 dag świeżych drożdży
łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
nasiona słonecznika, lub mak, lub otręby
Ciepłe mleko łączymy z łyżeczką cukru i rozdrobnionymi drożdżami. Mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy rozczyn drożdżowy i chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy sól, ciepłą wodę, jajka, masło i oliwę. Wyrabiamy ciasto kolejne 15 minut ( jeśli macie siłę w rękach , polecam wyrabianie ręczne, jeśli macie robota kuchennego , możecie wyrobić ciasto robotem z końcówkami haka). Uwaga: jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajmy mąki, jeśli ciasto jest zbyt zwarte dodajmy ciepłego mleka bądź ciepłej wody. Tak przygotowane odkładamy przykryte ściereczką na godzinę. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiany, lekko rozwałkujemy ( najlepiej jest oderwać sobie większy kawałek ciasta) i szklanką wykrawamy kółeczka. Można też formować bułeczki odrywając małe porcje ciasta, i wyrabiać je w dłoniach.
Bułeczki smarujemy wodą lub mlekiem i posypujemy dowolnymi dodatkami ( u mnie mak i słonecznik). Pieczemy w 19o C przez ok. 20 minut ( lub do zarumienienia się)
No woman, no cry....
Czy coś Wam to przypomina??? Wczoraj świętowaliśmy dzień Tego Pana :)
Szybko wpisujemy w youtube No woman no cry i bujamy się kochani, bujamy w czerwono-żółto-zielonych barwach.
buziole Szuszu
pycha
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają i smacznie
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo
OdpowiedzUsuń