Obserwatorzy

niedziela, 22 stycznia 2017

Prosty chleb z ziarnami

Dziś nie słodko, bo ileż można piec ( nie wspomnę o jedzeniu) na słodko. Dziś będzie domowo-chlebowo, ale gwarantuję, że smakiem nie zawiodło i nie odstawało od moich słodkości. Pierwotnie nazwany chlebem dla leniwych i pod taką też  nazwą przeze mnie w internecie  znaleziony. Czy faktycznie dla leniwych ( z kanapy wstać przecież trzeba było, mąkę, drożdże i wszystkie inne składniki wymieszać też trzeba było :)). I przyznam się że nawet takie kulejące kulasy jak ja wykonają ten chleb bez żadnego większego problemu.

Dlatego gorąco go polecam bo jest naprawdę wypasiony. Z podanych poniżej proporcji wykonałam jeden bochenek, oczywiście można/należy/trzeba podwoić ilości i powstaną dwa przesympatyczne drożdżowe chlebki. PS. ja moimi obdarowałam ukochanych przez moich urwisów dziadków i babcie, bo czyż nie zasługują oni na taki gest ???

Potrzebujecie:

500 g mąki pszennej

0,5 l ciepłej wody

5 dag świeżych drożdży

1 łyżki cukru

1 łyżki soli

2 łyżki oleju

ok. szklanki dowolnych nasion ( pestki dyni, słonecznik, siemię lniane, czarny sezam)

 

Mąkę należy wymieszać z ziarenkami. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże dodając cukier, sól i olej. Płynną drożdżową mieszanką zalewamy mąkę i dokładnie mieszamy (pomógł mi w tym mój niezastąpiony mikser- a co jak leniuchować to leniuchować ). Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki ( wym. 32cmx14cm) a wierzch dodatkowo posypujemy ziarnami. Chlebek należy wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 180°C. Piec przez 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie przyszykujcie już nóż,deseczkę do krojenia,  świeże masło, kubek czegoś tam do picia ( patrz kakao :)) i miejsce na kanapie ( a co jak szaleć to szaleć i na kanapie też można).

DSCN2191

DSCN2199 DSCN2204 DSCN2209 DSCN2211

Generalnie to by było na tyle, i śmiem stwierdzić, że : lubię piec słodkości , ale upieczenie od czasu do czasu takiego chlebka daje jeszcze więcej radości z pieczenia i nakręca mnie na więcej, więcej , więcej :)

 

Najważniejszym dziś Dziadkom, tym obecnym, nieobecnym , przyszłym , niedoszłym chciałbym z całego serca złożyć najserdeczniejsze życzenia w dniu ich święta , żeby ich zdrowie nie opuszczało, żeby wnuczęta zawsze miały czas na krótkie ich odwiedzanie, żeby kochali babcie :), żeby babcie kochały Was, żebyście mogli spełnić swoje marzenia, żebyście zawsze byli z nami :):):)

6 komentarzy:

  1. Przepyszny chlebek, wprost idealny na śniadanko z masełkiem :) zajadam się nim od wczoraj :) buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam odwrotnie – nie lubię piec słodkich ciast, ale wytrawne pieczywo jak najbardziej : ) Oczywiście zwykły chleb szybko się nudzi i ciągle szperam po Internecie w poszukiwaniu nowych przepisów. Ten na pewno zachowam, bo faktycznie jest prosty i szybki w wykonaniu, a chleb wygląda bardzo apetycznie. Dziurzasty miękisz (w sam raz na masełko), gruba skórka i mnóstwo ziaren – takie pieczywo jest najlepsze : ) Może to i jest chleb dla leniwych albo chleb na ostatnią chwilę, ale efekt wychodzi rewelacyjny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    dziękuję za miłe słowa i polecam się na przyszłość :)
    ten chleb natchnął mnie do tego, żeby jeszcze więcej piec niesłodkie wypieki :):)a przepisów do wypróbowania jest masa.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis, zabieram się właśnie za robienie :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...