Odnośnie prezentów....niedawno- bo był to poniedziałek zawitał do mnie taki oto cudowny , śliczny, przepiękny , szuszulkowy , mój własny, na 2017 kalendarz. Już wisi, jeszcze nie popisany, bo w sumie minęło niewiele czasu od początku roku, ale uwierzcie mi już pierwsze zapiski na brudnopisach i karteczkach tylko czekają na hasło: start :)
Z tego tytułu chciałabym bardzo podziękować Grzegorzowi :) Masz u mnie blaszkę pleśniaka :)
Żeby jeszcze móc poczuć przez chwilkę magię świąt chciałabym Was poczęstować keksem z bakaliami. Osobiście na święta piekłam- niestety cały wylądował w koszu na śmieci, nie wiadomo dlaczego skubaniec niewyszedł( receptury trzymałam się sztywno), i w ogóle not gut jakiś taki. Ciekawe dlaczego ?!?! ;-) No i oto "ten co mi wyszedł", ale upieczony jest jeszcze sprzed świątecznej gorączki.
Potrzebujecie:
5 jajek
300 g mąki + 1 łyżka do obtoczenia bakalii
175 g cukru pudru
250 g miękkiego masła
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki dowolnego aromatu ( u mnie rumowy)
400 g posiekanych bakalii (skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, suszone śliwki, daktyle , rodzynki itp.)
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą. Miękkie masło ucieramy na puch dodając cukier puder. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Gdy masa stała się jednolita dodałam aromat i po łyżce mieszanki mąki i sody. Wszystko łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Obtoczone w łyżce mąki bakalie wsypujemy do ciasta wraz ze startą skórką z cytryny. Lekko mieszamy. Ciasto przelałam do silikonowej keksówki ( te silikonowe foremki są po prostu cudowne). Pieczemy 70 minut w 180 C.
Całość polewamy lukrem, lub posypujemy cukrem pudrem, lub po prostu pozostawiamy golaska ( i też jest pyszny)
Lukier:
1/2 szklanka cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
łyżka gorącej wody ( ilość wody uzależniona jest od gęstości jaką chcemy uzyskać)
cieplutko całuję , przesyłam pozytywną energię , spadam leżakować :):)
pycha
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam się :)
OdpowiedzUsuń