Kruche ciasto:
120g mąki pszennej
70g masła
40g cukru pudru
1 żółtko
Mąkę łączymy z cukrem pudrem oraz zimnym masłem pokrojonym w kosteczkę. Wszystko siekamy a na samym końcu dodajemy żółtko. Szybko wyrabiamy ręcznie ciasto i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę wymiarach 24x24 cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 190-200 C przez 15 minut ( trzeba uważać żeby ciasto się nie spiekło tylko delikatnie zezłociło).
Po upieczeniu ciasto studzimy a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160C.
Masa serowa:
450g twarogu
120g kwaśnej śmietany 18%
15 g mąki pszennej
50g cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka
Do miski przekładamy twaróg, śmietanę, cukry i mąkę. Krótko miksujemy na gładką masę ( bądź mieszamy rózgą- co uczyniłam ja). Następnie pojedynczo dodajemy po jajku za każdym razem mieszając.
Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód.
Ponadto:
250 g czereśni
Umyte owoce należy wydrylować , przekroić na połówki i równiutko poukładać na masie serowej przecięciem do dołu.
Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez 70 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a wystudzone wkładamy na całą noc do lodówki.
Przed podaniem oprószmy cukrem pudrem.
Zdjęcia wyszły trochę mroczne ale przyznacie, że i sama dojrzała czereśnia wygląda jak mały węgielek :)
Kochana, ciasto boskie! Jeszcze takiego nie jadłam. Super! A początek wpisu mnie powalił ;-)
OdpowiedzUsuńWitam cię szuszu bardzo ciekawy pomysł, na ciasto. Lubię zarówno ser, jak również czereśnie. Takie ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Biorę ten przepis w ciemno i dziś go wypróbuję z pewnością.
OdpowiedzUsuńWitam ciasto faktycznie bardzo ładnie wygląda. Lubię ciasta, gdzie dodawane są truskawki, brzoskwinie, pomarańcze czy banany. Jak ktoś uwielbia truskawki to można powiedzieć, że ciasto jak znalazł.
OdpowiedzUsuńPrzepyszny sernik, taki bardzo na czasie, bo teraz jest sezon na czereśnie. W związku z tym na pewno wypróbuję ten przepis bo wygląda naprawdę pięknie i przepysznie. Ciasto typowo sezonowe idealnie nadające się na podwieczorek w gronie najbliższych, jest całkiem proste do upieczenia i każdemu powinno wyjść.
OdpowiedzUsuńSezonowe owoce plus ser :D Fajny pomysł na podwieczorek ze znajomymi. Ciekawe jakby smakowało z jagodami :D
OdpowiedzUsuń