Wybaczcie ale muszę zagaić- czy ta pogoda na prawdę nie ma sumienia!!!!no żeby na początku czerwca były już takie upały !!! śmiem stwierdzić, że w sierpniu pewnie będzie już jesień :)- jak zwykle!!!
Pla pla pla pli pli pli pisać to mogłabym godzinami , ale że zależy mi na Waszej czytelności to dzisiaj zapraszam na babeczki z rabarbarem przekładane waniliowym budyniem.
Inspiracja do upieczenia to podarowany rabarbar malinowy no i oczywiście przepis wyszperany na MW.
120 g cukru
55 g miękkiego masła
1 duże jajko
180 ml maślanki/jogurtu naturalnego/kefiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g rabarbaru
Miękkie masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i dokładnie ucieramy. Następnie wlewamy maślankę/jogurt/kefir oraz ekstrakt i miksujemy do połączenia składników. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i wsypujemy do masy maślanej. Delikatnie mieszamy. Rabarbar kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta.
Formę do muffinów wykładamy papilotkami i wypełniamy przygotowanym ciastem. Babeczki pieczemy w 180ºC przez około 20 - 25 minut. Przestudzamy.
Budyń waniliowy:
300 ml mleka
3 duże żółtka
50 g cukru z wanilią
20 g mąki pszennej
25 g skrobi ziemniaczanej
W garnku zagotowujemy mleko doprowadzając do wrzenia i natychmiast odstawiamy z palnika. Cukier ucieramy z żółtkami do białości, następnie wsypujemy obie mąki. Mieszamy do uzyskania pasy jajecznej. Tak przygotowaną wlewamy do wcześniej ugotowanego i gorącego mleka. Bardzo intensywnie mieszamy, ponownie stawiając na palniku i zagotowując. Mieszać do momentu zgęstnienia budyniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Wykończenie:Po wystudzeniu babeczek należy z każdej odkroić górną jej część i przekładamy wcześniej przygotowanym i wystudzonym budyniem. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Zdjęcia robione "na szybkiego" w ogrodzie bo jakieś małe i duże rączki się na nie już czaiły.
No to lete Szuszula :)
Hej :) Chcialbym Ci napisac, ze niezmiernie się ciesze z tego powodu, ze dalem się kumplowi namowic na chwile oderwania od pracy, zeby poczytac Twojego bloga :) Mimo, ze ta chwila bardzo mi się przedluzyla i teraz jestem troszke z moja praca w tyle :) Jednak niczego nie zaluje, masz prawdziwy talent, a teraz wybacz, wracam do swojej pracy :)
OdpowiedzUsuńRabarbar - coś naprawdę pysznego! Jest teraz na niego sezon a ja dziwię się, czemu jeszcze nic z nim nie upiekłam. MAm mało czasu, ale przecież tak go lubię, że nie mogę odmówić sobie upichcenia czegoś ciekawego no i podzielenia się tym z moimi współlokatorami z studenckim mieszkaniu. Taka słodkość w środku sesji to sama słodycz! :)
OdpowiedzUsuńJak długo robi się takie babeczki?
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńPieczenie babeczek to 20-25 minut plus wykonanie i studzenie budyniu to ok 30 minut ( w czasie robienie budyniu babeczki powinny się wystudzić), także uważam, że w godzinie , no może troszkę ponad można się "wyrobić" :)
pozdrawiam