Nie zastanawiając się ani chwili - idąc jeszcze śladami wielkanocnych wypieków chciałabym Wam zaprezentować zachwycającą waniliową babkę czekoladową.A może wypróbujecie ją za rok?? bo ja na pewno :) Polecam :):)
Potrzebujecie:
125 g stopionego masła
125 g gorzkiej czekolady
5 jajek
125 g drobnego cukru trzcinowego
125 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa:
3 łyżki ciemnego kakao
łyżka masła
3 łyżki mleka
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Do wcześniej przygotowanej miski wkładamy oddzielone od białek żółtka oraz cukier kolejno ubijając mikserem do uzyskania bladej masy. Nadal miksując stopniowo dodajemy wystudzone stopione masło następnie mąkę i proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat waniliowy do drugiej stopioną czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dzieląc po połowie dodajemy po jednej części do masy waniliowej i jednej części do masy czekoladowej. Bardzo delikatnie mieszamy. Przygotowujemy foremkę- keksówkę wykładając ją papierem do pieczenia , wysmarowując masłem i posypując bułką tartą lub mąką. Następnie należy wylać naprzemienne obie masy do formy i przeciąć całość szpikulcem by otrzymać marmurkowy efekt. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy 45 minut.
Polewa: Wszystkie składniku podgrzewamy w rondelku i polewamy wystudzoną babkę.
Efekt poniżej :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz