Obserwatorzy

niedziela, 12 kwietnia 2015

Waniliowa babka czekoladowa

Wychodząc dziś rano na taras zrobiłam głęboki wdech......potem wydech i muszę stwierdzić , że  zdecydowanie ją czuć - śmiem powiedzieć iż w  Gru zawitała Pani WIOSNA!!!!! Słuchajcie kochani jest cudownie: ptaszki ćwierkają, krzaczki zielenieją, mirabelki puszczają pierwsze kwiatki a najlepsze spotkałam tuż za naszym domem - pięknie kwitnące poletko fiołków!!! Od razu poczułam na serduchu ciepełko dzieciństwa. Ręka aż mnie świerzbiła żeby zerwać taki bukiecik niestety fiołek ten jest w  Polsce pod ścisłą ochroną także pozostało mi tylko je obfocić i codziennie chodzić i obwąchiwać.

mirabelka I mirabelka IIfiołki III fiołki II fiołki I
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Nie zastanawiając się ani chwili - idąc jeszcze śladami wielkanocnych wypieków chciałabym Wam zaprezentować zachwycającą waniliową babkę czekoladową.A może wypróbujecie ją za rok?? bo ja na pewno :) Polecam :):)

Potrzebujecie:

125 g stopionego masła

125 g gorzkiej czekolady

5 jajek

125 g drobnego cukru trzcinowego

125 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki aromatu waniliowego

Polewa:

3 łyżki ciemnego kakao

łyżka masła

3 łyżki mleka

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Do wcześniej przygotowanej miski wkładamy oddzielone od białek żółtka  oraz cukier kolejno ubijając mikserem do uzyskania bladej masy. Nadal miksując stopniowo dodajemy wystudzone stopione masło następnie mąkę i proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat waniliowy do drugiej stopioną czekoladę. Białka ubijamy  na sztywną pianę i dzieląc po połowie dodajemy po jednej części do masy waniliowej i jednej części do masy czekoladowej. Bardzo delikatnie mieszamy. Przygotowujemy foremkę- keksówkę wykładając ją papierem do pieczenia , wysmarowując masłem i posypując bułką tartą lub mąką. Następnie należy wylać naprzemienne obie masy do formy i przeciąć całość szpikulcem by otrzymać marmurkowy efekt. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy 45 minut.

Polewa: Wszystkie składniku podgrzewamy w rondelku i polewamy wystudzoną babkę.

Efekt poniżej :

Zachwycająco waniliowe ciasto czekoladowe Zachwycająco waniliowe ciasto czekoladowe I Zachwycająco waniliowe ciasto czekoladowe II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Całuśnej niedzieli-  Szuszulka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...