W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą żółtkową :) Powstałe ciasto dzielimy na cztery części i :
pierwszą mieszamy z kisielem wiśniowymdrugą mieszamy z kakaotrzecią z makiema czwartą z dodatkowymi 2 łyżkami mąki oraz aromatem Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm wlewamy po kolei: masę makową, masę z kisielem, jasną masę a na samym końcu masę kakaową. Naszego babola pieczemy w 180 C przez godzinę. Po upieczeniu wyglądała nie inaczej jak na załączonym obrazku:
Polecam smaczne ciasto
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/06/ciasto-o-czterech-smakach.html
ale mega kolorowa babka, super sie prezentuje :) chetnie zjem kawałek :) a Ciebie zapraszam do mnie na wielkanocną babke
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2015/01/babka-gotowana.html
Efektowna i prosta, aż chyba spróbuję swoich sił :)
OdpowiedzUsuńALE KOLOROWA TA BABKA :) FAJNIE WYGLĄDA :) A TO NASZE POMYSŁY NA BABKI
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/search?q=babka+przepisy
Fajny pomysł, zapraszam na ekspresową babkę dwukolorową
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/04/expresowa-babka-wielkanocna.html
brzmi apetycznie:) a od siebie polecam ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia):
OdpowiedzUsuńhttp://kopalniasmaku.pl/przepisy/177-100160-ciasto_z_wisniami_na_biszkoptach.html
A gdzie w tym przepisie jest cukier ?
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na oryginalną babkę wielkanocną. Zrobię taka na święta. Polecam też
OdpowiedzUsuńhttp://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
Piękna babka, jak dekoracja, ja polecam domowy wyrób serów np feta camembert parmezan http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńFajny pomysł te kolory :) Chyba spróbuję. Polecam: mazurek wielkanocny - http://www.stachurska.eu/?p=1693 .
OdpowiedzUsuńAle bomba. Polecam również
OdpowiedzUsuńhttp://inews.com.pl/WordPress3/babka-smietankowa-z-winogronam
Wow... wygląda groźnie... :) ale na pewno jest pyszne... ja do tej pory z barwinkami bawiłam się tylko przy robienia lukru do pierniczków... :)
OdpowiedzUsuń_______________________________________________
http://szminka-po-asfalcie.pl/kategorie/przemyslenia/135-podryw-na-auto
Rzeczywiście bardzo kolorowa ta Twoja babka:-). Swego czasu, zastanawiam się jak zrobić czerwone ciasto, nie mając barwników i również sięgnęłam po kisiel. Niestety, zanim się obejrzałam, nie było czemu robić zdjęcia:-(
OdpowiedzUsuńZa to udało mi się z tą babką. Zapraszam na małe co nie co w moje skromne progi:
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2015/03/babka.html
Pozdrawiam i miłego dnia życzę
już zaktualizowane :)
OdpowiedzUsuńCo ma znaczyć szklanki wody ?
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńoznacza że potrzebujemy 1 szklanki wody :)
miłego dnia
Super pomysł na wielkanocną nietuzinkowa babkę. Zapraszam też na
OdpowiedzUsuńhttp://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
Wow, jaka piękna kolorowa babeczka. Ciebie zapraszam na moje pomysły na ciasta
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/tematy/ciasta-i-desery
Ile aromatu waniliowego i ile opakowan kislu?? bo cos zjadlo...
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta babka. Wygląda pysznie. Chciałabym zrobić ją na święta. Mam tylko pytanie odnośnie maku. Czy to ma być mak z puszki czy suchy, czy wcześniej sparzony. I jeszcze jedno czy boków foremki nie trzeba obsypać bułką tartą?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych.
Wspaniała babka :-) A ja zapraszam na moją tradycyjną babkę świąteczną :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaipodroze.blogspot.com/2013/08/swiateczna-babka.html
Witam
OdpowiedzUsuńMak oczywiście suchy natomiast formę można wysmarować masłem i obsypać bułką tartą bądź mąką
Powodzenia i miłego dnia
Ale kolory! Fajnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńhttp://przekaskinaimpreze.pl
Piękna babka, jak dekoracja, ja polecam na święta domowy wyrób serów np feta camembert parmezan http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńjuż "naprawione" :)
OdpowiedzUsuńotóż duże 16g opakowanie cukru waniliowego i 1 opakowanie kisielku
Cudownie wygląda taka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńKochana szu-szeńko cudownie wygląda Twoje dzieło i tak samo pewnie smacznie smakuje, więc poproszę o taką na Święta.Całuski! :):):)
OdpowiedzUsuńWOW! Takiego ciasta to ja jeszcze nie widziałem :) Wygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńNa Święta będzie inniejsza ale myślę, że w smaku i wyglądzie nie zawiedzie :)
OdpowiedzUsuńHej - wczoraj zrobiłam babkę wg. Twojego przepisu - wszystkim smakowała i pięknie wyglądała a dziś troszkę zmodyfikowałam recepturę - zrezygnowałam z kakao i budyniu za to dałam 2 i pół szklanki mąki, 3 łyżki maku, skórkę otartą z dwóch pomarańczy i zamiast wody sok pomarańczowy - babka się picze - jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia :)
Witam
OdpowiedzUsuńWyjdzie na pewno rewelacyjnie :)
Miłej niedzieli :)
Wygląda super, zamierzam upiec, mam tylko pytanie, czy mak ma być zmielony? I czy żółtka plus inne składniki ucierać ręcznie, czy można mikserem? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńMak nie zmielony, a jajek to w przepisie nie ma :)- pozostałe składniki ucieramy i mieszamy ręcznie
miłego dnia
Nie ma jajek? Ja widzę w spisie produktów, że potrzeba 5;)Spróbuję, mam nadzieję, że babka wyjdzie choć w części tak ładna, jak Pani wypiek:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńojejku przepraszam, myślałam, że komentarz dotyczy batonów musli :)
OdpowiedzUsuńżółtka jak najbardziej ucieramy w mikserze :)
OdpowiedzUsuńjeżeli nie mam kisielu co w zamian mogę dodac,czy wystarczy tylko barwnik?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńoczywiście można dodać tylko barwnik :)
OdpowiedzUsuńmiłego pieczenia
Jestem zawiedziona :( Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem ale wyszedł mi zakalec (warstwa z aromatem), do tego BRAK KOLORU CZERWONEGO!!! Czy to możliwe? Warstwa z kisielem wyszła szara! Nie wiem już jakiej był firmy bo wyrzuciłam śmieci w międzyczasie, do części ciasta trzeba było po prostu wmieszać surowy kisiel proszek tak? Ciasto przed pieczeniem było lekko różowe, myślałam, że w wys. temp. zmieni kolor a wyszło szare! AAAAA! Smak wiśni tylko jest. A miało być tak pięknie, piekłam kolorową babkę na świąteczny wyjazd :( Jestem ciastowym osiołkiem ale co zrobiłam źle??
OdpowiedzUsuńwitam
OdpowiedzUsuńjest mi bardzo przykro, że babka nie wyszła :( ale mam nadzieję, że to nie zniechęci Pani do dalszych prób . Nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego ta wariatka nie wyszła , ale proszę się nie łamać ja też tak nieraz mam :)
pozdrawiam
Dziś upiekłam babkę po raz szósty. Do warstwy białej daje skórkę i sok z 1 cytryny zamiast aromatu. Z kisielami poekspetymentowałam i najlepiej wychodzi z dużym żurawinowym. Babol jest obłędny :)
OdpowiedzUsuń