Obserwatorzy

poniedziałek, 23 marca 2015

Wielokolorowa babka wielkanocna

 
Nie ukrywajmy wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Dlatego już teraz zaczynam pichcić i tworzyć wypieki które być może  przydadzą się Wam na ten wielkanocny czas. A, że ostatnio postanowiłam poeksperymentować to odszukałam w  moich szpargałach przepis na  fantastycznie prostą wielokolorową babkę. Niesamowicie wygląda , smakuje babkowato ( czyli pychaśnie) , nic tylko robić, robić, robić.
 
Potrzebujecie:
 
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanki cukru
5 jajek
3/4 szklanki oleju
1 szklanki wody
2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
dużego (16g) opakowania cukru waniliowego
1 łyżki aromatu waniliowego
1 opakowania kisielu wiśniowego (proszek) ( można dodać dosłownie odrobinę barwnika czerwonego)
1-2 łyżki kakao
1-2 łyżki suchego maku
 
Żółtka ucieramy  z cukrem oraz cukrem waniliowym za pomocą miksera i  nadal ucierając dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki do wyczerpania składników. We wszystko należy wmieszać proszek do pieczenia.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą żółtkową :) Powstałe ciasto dzielimy na cztery części i :
pierwszą mieszamy z kisielem wiśniowym
drugą mieszamy z kakao
trzecią z makiem
a czwartą z dodatkowymi 2 łyżkami mąki oraz aromatem
 
Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm wlewamy po kolei: masę makową, masę z kisielem, jasną masę a na samym końcu masę kakaową. Naszego babola pieczemy w 180 C przez godzinę. Po upieczeniu wyglądała nie inaczej jak na załączonym obrazku:
kolorowa babka kolorowa babka I kolorowa babka II kolorowa babka III
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gotową , wystudzoną polałam lukrem ( 1/2 szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma łyżkami gorącej wody oraz kilkoma kroplami dowolnego aromatu). I oto cała prosta filozofia upieczenia kolorowej babki. Z ręką na sercu mogę ją godnie polecić.
 
Korzystając z okazji chciałabym Wam zaprezentować sławetną fasolkę której to hodowli niedawno się podjęliśmy:
fasolka I fasolka II fasolka IIII śmiem stwierdzić , że chyba źle u nas nie ma bo skubana rośnie jak wariatka :)
 
 
 
 
 
 
Całuski :)
 
 
 
 

43 komentarze:

  1. Polecam smaczne ciasto
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/06/ciasto-o-czterech-smakach.html

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mega kolorowa babka, super sie prezentuje :) chetnie zjem kawałek :) a Ciebie zapraszam do mnie na wielkanocną babke
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/01/babka-gotowana.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Efektowna i prosta, aż chyba spróbuję swoich sił :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ALE KOLOROWA TA BABKA :) FAJNIE WYGLĄDA :) A TO NASZE POMYSŁY NA BABKI
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=babka+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł, zapraszam na ekspresową babkę dwukolorową

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/04/expresowa-babka-wielkanocna.html

    OdpowiedzUsuń
  6. brzmi apetycznie:) a od siebie polecam ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia):
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/177-100160-ciasto_z_wisniami_na_biszkoptach.html

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdzie w tym przepisie jest cukier ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na oryginalną babkę wielkanocną. Zrobię taka na święta. Polecam też
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna babka, jak dekoracja, ja polecam domowy wyrób serów np feta camembert parmezan http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł te kolory :) Chyba spróbuję. Polecam: mazurek wielkanocny - http://www.stachurska.eu/?p=1693 .

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale bomba. Polecam również
    http://inews.com.pl/WordPress3/babka-smietankowa-z-winogronam

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow... wygląda groźnie... :) ale na pewno jest pyszne... ja do tej pory z barwinkami bawiłam się tylko przy robienia lukru do pierniczków... :)
    _______________________________________________
    http://szminka-po-asfalcie.pl/kategorie/przemyslenia/135-podryw-na-auto

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzeczywiście bardzo kolorowa ta Twoja babka:-). Swego czasu, zastanawiam się jak zrobić czerwone ciasto, nie mając barwników i również sięgnęłam po kisiel. Niestety, zanim się obejrzałam, nie było czemu robić zdjęcia:-(
    Za to udało mi się z tą babką. Zapraszam na małe co nie co w moje skromne progi:
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2015/03/babka.html
    Pozdrawiam i miłego dnia życzę

    OdpowiedzUsuń
  14. już zaktualizowane :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Co ma znaczyć szklanki wody ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam
    oznacza że potrzebujemy 1 szklanki wody :)
    miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  17. Super pomysł na wielkanocną nietuzinkowa babkę. Zapraszam też na
    http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow, jaka piękna kolorowa babeczka. Ciebie zapraszam na moje pomysły na ciasta
    http://bulkazchlebem.pl/tematy/ciasta-i-desery

    OdpowiedzUsuń
  19. Ile aromatu waniliowego i ile opakowan kislu?? bo cos zjadlo...

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo podoba mi się ta babka. Wygląda pysznie. Chciałabym zrobić ją na święta. Mam tylko pytanie odnośnie maku. Czy to ma być mak z puszki czy suchy, czy wcześniej sparzony. I jeszcze jedno czy boków foremki nie trzeba obsypać bułką tartą?
    Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniała babka :-) A ja zapraszam na moją tradycyjną babkę świąteczną :-)
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2013/08/swiateczna-babka.html

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam
    Mak oczywiście suchy natomiast formę można wysmarować masłem i obsypać bułką tartą bądź mąką
    Powodzenia i miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale kolory! Fajnie się prezentuje.
    http://przekaskinaimpreze.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękna babka, jak dekoracja, ja polecam na święta domowy wyrób serów np feta camembert parmezan http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  25. już "naprawione" :)
    otóż duże 16g opakowanie cukru waniliowego i 1 opakowanie kisielku

    OdpowiedzUsuń
  26. Cudownie wygląda taka kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kochana szu-szeńko cudownie wygląda Twoje dzieło i tak samo pewnie smacznie smakuje, więc poproszę o taką na Święta.Całuski! :):):)

    OdpowiedzUsuń
  28. WOW! Takiego ciasta to ja jeszcze nie widziałem :) Wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Na Święta będzie inniejsza ale myślę, że w smaku i wyglądzie nie zawiedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Hej - wczoraj zrobiłam babkę wg. Twojego przepisu - wszystkim smakowała i pięknie wyglądała a dziś troszkę zmodyfikowałam recepturę - zrezygnowałam z kakao i budyniu za to dałam 2 i pół szklanki mąki, 3 łyżki maku, skórkę otartą z dwóch pomarańczy i zamiast wody sok pomarańczowy - babka się picze - jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie :)
    pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam
    Wyjdzie na pewno rewelacyjnie :)
    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda super, zamierzam upiec, mam tylko pytanie, czy mak ma być zmielony? I czy żółtka plus inne składniki ucierać ręcznie, czy można mikserem? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam
    Mak nie zmielony, a jajek to w przepisie nie ma :)- pozostałe składniki ucieramy i mieszamy ręcznie
    miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  34. Nie ma jajek? Ja widzę w spisie produktów, że potrzeba 5;)Spróbuję, mam nadzieję, że babka wyjdzie choć w części tak ładna, jak Pani wypiek:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  35. ojejku przepraszam, myślałam, że komentarz dotyczy batonów musli :)

    OdpowiedzUsuń
  36. żółtka jak najbardziej ucieramy w mikserze :)

    OdpowiedzUsuń
  37. jeżeli nie mam kisielu co w zamian mogę dodac,czy wystarczy tylko barwnik?

    OdpowiedzUsuń
  38. Bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  39. oczywiście można dodać tylko barwnik :)
    miłego pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  40. Jestem zawiedziona :( Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem ale wyszedł mi zakalec (warstwa z aromatem), do tego BRAK KOLORU CZERWONEGO!!! Czy to możliwe? Warstwa z kisielem wyszła szara! Nie wiem już jakiej był firmy bo wyrzuciłam śmieci w międzyczasie, do części ciasta trzeba było po prostu wmieszać surowy kisiel proszek tak? Ciasto przed pieczeniem było lekko różowe, myślałam, że w wys. temp. zmieni kolor a wyszło szare! AAAAA! Smak wiśni tylko jest. A miało być tak pięknie, piekłam kolorową babkę na świąteczny wyjazd :( Jestem ciastowym osiołkiem ale co zrobiłam źle??

    OdpowiedzUsuń
  41. witam
    jest mi bardzo przykro, że babka nie wyszła :( ale mam nadzieję, że to nie zniechęci Pani do dalszych prób . Nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego ta wariatka nie wyszła , ale proszę się nie łamać ja też tak nieraz mam :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  42. Dziś upiekłam babkę po raz szósty. Do warstwy białej daje skórkę i sok z 1 cytryny zamiast aromatu. Z kisielami poekspetymentowałam i najlepiej wychodzi z dużym żurawinowym. Babol jest obłędny :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...