Dlatego pamiętając, fakt że jak byłam w wieku szkolno-podstawowym mamulka piekła jabłecznik( i chociaż takim małym gestem chcę sprawić uśmiech na jej twarzy) dziś prezentuję ultra pyszny jabłecznik z bezą.
Składniki na spód:
300 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
80 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
150 g zimnego masła
3 żółtka
Beza:
3 pozostałe białka
150 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
litrowy słoik z musem jabłkowym ( użyłam tego cudownego swojego z odrobiną cynamonu)
obrobiona cynamonu
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy ciasto , formując kulę. Gotową owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę stopniowo dodając łyżka po łyżce cukier. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijamy. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy schłodzonym ciastem. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy (można użyć już gotowego dostępnego w każdym sklepie) delikatnie posypując mielonym cynamonem i na samym końcu wylewamy bezę. Wierzch ciasta wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do 175 C ( najlepiej góra i dół bez termoobiegu). Teraz najważniejsze- kwestia pieczenia , otóż jak radzi autorka przepisu ( znaleziony na jednej z moich ulubionych stron : http://www.kwestiasmaku.com/) ciasto pieczemy przez 15 minut w 175 C . Następnie należy zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec przez 25 minut. Kolejno ustawiamy temperaturę na 170 C ( włączając tylko dolną grzałkę oraz termoobieg) i pieczemy następne 25 minut.
Powiem tak - palce , usta, talerze lizać :):)
Pyszności, polecam mój tort bezowy
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/05/tort-bezowy.html
Super propozycja!
OdpowiedzUsuńPolecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
znakomity jabłeczkik :) chętnie się poczęstuje :) zobacz tez moje ciasto kantyczka
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/kantyczka.html
pyszne, wygląda bardzo apetycznie :) a to moje ciasta z jabłkami
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/search?q=szarlotka+przepisy
Pysznie, zapraszam na prosty szybki i tani jabłecznik
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/prosty-i-szybki-jabecznik.html
Ciasta upieczone bez specjalnej okazji najlepiej smakują :-) Piękny jabłecznik. Polecam też
OdpowiedzUsuńhttp://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
Wygląda pysznie, spróbuje, a ja polecam domowy wyrób serów np. feta, camembert, parmezanem i inne lub cydr i miód http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńPyszny jabłecznik, u mnie spróbuj kruchego ciasta z jabłkami i żółtą pianką
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-jablkami-i-zolta-pianka
Polecam też
OdpowiedzUsuńhttp://inews.com.pl/WordPress3/jablka-pieczone-w-ciescie/
brzmi apetycznie:) A Od siebie polecam bardzo smaczny desernik wiśniowy:
OdpowiedzUsuńhttp://kopalniasmaku.pl/przepisy/165-100148-desernik_wisniowy.html
Oj tak, jabłecznik zawsze. A z bezą to już szczególnie jestem na tak.
OdpowiedzUsuńhttp://przekaskinaimpreze.pl
Jak z jabłkami to polecam jeszcze omlet - http://www.stachurska.eu/?p=377 .
OdpowiedzUsuńFaktycznie, świetny wypiek! Zapraszam na ciasteczka owsiane:
OdpowiedzUsuńhttp://www.buster.pw/ciasteczka-owsiane-z-maslem-orzechowym/
Wygląda pysznie, spróbuje, a ja polecam domowy wyrób serów np. feta, camembert, parmezanem i inne lub cydr i miód
OdpowiedzUsuńhttp://blog.winoiser.com
szarlotka z bezą jest przepyszna :) ja zrobiłam ostatnio szarlotkę z bezą i bitą śmietaną PYCHA polecam koniecznie wypróbuj :) http://zakateksmakosza.blogspot.com/2015/03/szarlotka-po-krolewsku.html
OdpowiedzUsuńDzięki córeńko,ale nie musiałaś. :)A swoja drogą,wygląda pysznie i chętnie spróbuje!
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotki w każdej postaci :) Najsmaczniejsze te na kruchym cieście http://www.glinianakoniczynka.pl/1323/tradycyjna-szarlotka-jaka-pyszna/ smaczna,prosta i szybka :)
OdpowiedzUsuńoczywiście zapisuje przepis do następnego wypróbowania
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
dziękuję :)
OdpowiedzUsuńciasteczka na 100% upiekę
pozdrawiam
aa super propozycja
OdpowiedzUsuńdziękuję
zapraszam :)
OdpowiedzUsuńyou welcome :)
OdpowiedzUsuńA po ciachach, odchudzanie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://odchudzaniez3dchili.blogspot.com/
Pysznie, zapraszam na pancakesy czyli amerykańskie naleśniki
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/pancakes-czyli-amerykanskie-nalesniki.html
Do ubitych białek z cukrem dodać 20 dkg kokosu i wtedy jest pycha!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za ten przepis. Takiego smaku mi narobiłaś, że już o 10 rano miałam w domu składniki i szarlotka upieczona. Tak pachniała, że nie doczekała się ostygnięcia i zjadłam pierwszy kawałek jeszcze ciepły. POEZJA :). Wszystko się udało w 100%. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAż zazdroszczę Ci mamulka takiej więzi z córą:)))I chylę czoła, bo wiem jak trudno o taką zażyłą relację.
OdpowiedzUsuńświetny przepis ! uwielbiam takie ciasta!zapraszam na ''CZEKOLADOWY JABŁECZNIK'' POZDRAWIAM!!
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/02/czekoladowy-jabecznik.html
To ja dziękuję za tak miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńMam wrażenie, że blaszka mniejsza niż standardowa, mam rację? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPani Mariolu blaszka na wymiary 35x23 cm pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie robię to ciacho w wersji XL czyli podwójnego póżniej dam znać jak smakowało Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńcałkiem fajne.
OdpowiedzUsuńhttps://plus.google.com/113235266779500712709
No Mamulko, taka córka to prawdziwy skarb ;) Ja jeszcze muszę poczekać troszkę kiedy moja będzie piec dla mnie takie smakowitości, chociaż patrząc na jej zapędy kulinarne to nastąpi to szybciej niż myślę (córa ma 7 latek). Jabłecznik - no gdybym mógł to bym go wyjął z monitora! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńczekam na recenzję :)
OdpowiedzUsuńmiłego pieczenia
:)
OdpowiedzUsuńWitam fajnie widzieć takie wpisy, dla swoich mam i to tak bez okazji. Coraz mniej osób w ogóle coś robi bez okazji. Uważam, że to jest naprawdę fajna inicjatywa. Fajnie jest tak trzymać pozdrawiam i życzę sukcesów kulinarnych.
OdpowiedzUsuńdziękuję, oby wena i chęci mnie nie opuściły :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Przepis super a ciasto palce lizać ja robiłam na dzień kobiet 2 placki i tylko się mignęły.Domownicy zadowoleni więc jutro powtórka na 2 blaszki pyszne dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuń